Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:930257
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.01.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 16 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Ģeopolitikas izpratne un enerģētikas politika kā tās aspekts    4
  Spriedzi izraisošie faktori enerģētikas politikā    8
  Situācijas vispārīgs apskats    8
  Izmaiņas pasaules enerģētikas kartē – jaunu spēlētāju parādīšanās    9
  Straujš pieprasījuma pieaugums pēc enerģētikas produktiem – energoresursu krājumu pietiekamības jautājums    10
  Enerģētika kā mūsdienu pasaules ekonomikas virzītājspēks – globalizācijas aspekts    11
  Infrastruktūras drošība    11
  Enerģijas piegādes garantija    12
  Vispārpieņemto doktrīnu vājums pasaules enerģētikas tirgū    13
  Enerģētika kā ģeopolitiskās stratēģijas instruments    14
  Valdīšana un resursu nacionālisms    14
  Naftas kompāniju pieaugošā vara    15
  Secinājumi    16
  Izmantotā literatūra    18
Фрагмент работы

Secinājumi
Pēdējā laikā jūtamo spriedzi pasaules enerģētikas laukā izraisījuši vairāki nozīmīgi faktori, kas izriet no vispārējām izmaiņām pasaulē, kur enerģētikas politika ir vistiešākā veidā saistīta ar ārpolitiku, piedodot tai ģeostratēģisku nozīmi. Enerģētikas politika ir svarīgs ģeopolitikas aspekts tieši mūsdienās, kad valstis tradicionāli necīnās par vienkārši teritoriālajiem lielumiem, bet ir ieinteresētas konkrētās valsts resursos, konkrētāk – enerģētikas resursos (nafta, gāze), jo šie resursi ir nepieciešami katras valsts funkcionēšanai kā organiskam veselumam. Ģeopolitika kopumā apzīmē valsts un telpas savstarpējās attiecības, galvenokārt ar to saprotot valsts ģeogrāfiskā novietojuma ietekmi uz valsts funkcionēšanu starptautisko attiecību sistēmā, un tā raksturojums ir atkarīgs no konkrētā laikā un telpā pastāvošās starptautisko attiecību sistēmas rakstura. Naftas krīze 1973. gadā izraisīja jaunus aspektus ģeopolitikas un ģeostratēģijas attiecībās, kur nozīmīgi momenti ir resursi un augošā ievainojamība naftas piegādē un nozīmīgs jēlmateriālu trūkums gan resursu ziņā, gan to tranzītā starp ražotājvalstīm, gan patērētājvalstīm. Tādejādi kontrole pār resursiem un resursu importa attiecības pievieno vitāli nozīmīgu dimensiju ģeopolitikas studijās. Enerģētikas politika nav nekas jauns, tomēr pēdējā laikā vērojama īpaša spriedze pasaules mērogā, kuru nosaka sekojoši faktori:
• Notikušas izmaiņas pasaules enerģētikas kartē – parādījušies jauni spēlētāji (Ķīna, Indija), kas izraisa nākošo satraukuma pilno faktoru;
• Ekonomiskā izaugsme un attīstība, uz ko tiecas visa pasaule, prasa ar vien milzīgākus enerģētikas resursus, tādejādi pieprasījums pēc šiem resursiem nākotnē var vairāk kārt pārsniegt pašreizējo. Šīs ir pirmās izmaņas enerģijas ģeopolitikā – enerģijas drošība nav tikai attiecības ar naftas un gāzes ražotājvalstīm, bet arī ar citām patērētājvalstīm.
• Vērojams pieprasījuma pieaugums pēc enerģētikas produktiem, kas izraisa satraukumu par energoresursu krājumu pietiekamību pasaulē.
• Enerģētikas politika var tikt izmantota kā spēcīgs ierocis konkrētas valsts ietekmes palielināšanā starptautiskā arēnā, jo ir valsts, kurām ir enerģētikas resursi, ir valstis, kuras ir atkarīgas no citu valstu enerģētisko resursu eksporta, kas kopumā destabilizē ģeopolitisko stabilitāti pasaulē.
• Globalizācijas aspekts - mūsdienu globalizētajā pasaulē pastāv savstarpēja atkarība, kas spilgti izpaužas enerģētikas tirgū – pastāv savstarpēja atkarība starp spēlētājiem enerģētikas politikā – patērētāji atkarīgi no piegādātāju un ražotāju energoresursu piegādes, kas pašiem nav, savukārt no otras puses piegādātāji un ražotāji kļuvuši atkarīgi no ienākumiem, kas tiek iegūti no patērētājvalstīm. Pie tam, globalizētā pasaulē viss ir savstarpēji saistīts, līdz ar to kāds notikums, kas notiek vienā konkrētā valstī var ietekmēt visu pārējo pasauli.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1310631
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация