Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:315125
 
Оценка:
Опубликованно: 19.01.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Starptautiskais un nacionālais šķīrējtiesas process    4
2.  Nacionālā likuma loma starptautiskajā šķīrējtiesas procesā    5
3.  Starptautiskajam šķīrējtiesas procesam piemērojamās normas    6
4.  Piemērojamais likums, nosakot, vai strīds ir pakļauts šķīrējtiesas jurisdikcijai    7
5.  Atsevišķu Latvijas CPL normu piemērotība    8
  Nobeigums    12
  Literatūras saraksts    13
Фрагмент работы

Ievads
Kopš vissenākajiem laikiem, jau ilgi pirms tam, kad dažādām tautām izveidojās valsts un tiesības, cilvēku dzīvē pastāvīgi radās konflikta situācijas un strīdi, kas bija jāizlemj kādam šķīrējam. Efektīvas un ātras strīdu izšķiršanas problēma pastāv līdz pat šim laikam un tiek pastāvīgi apspriesta daudzu pasaules valstu tiesību sistēmās. Visu laiku turpinās efektīvas komercstrīdu risināšanas metodes meklēšana.
Mūsdienu realitāte ir tāda, ka tiesu iestādes ir spiestas izskatīt milzīgu lietu daudzumu, pie tam ar ierobežotu tiesnešu skaitu. Daudz lietās tiek iesniegtas kasācijas un apelācijas sūdzības, līdz ar to tiesas procesi ilgst gadiem, bet uz strīdā iesaistīto pušu pleciem gulstas tiesvedības izdevumi.
Tieši šķīrējtiesa un arbitrāža ir īpaši populārs strīdu izšķiršanas veids un diezgan bieži tiek izmantots starptautisko privāttiesisko attiecību praksē, jo tās izskata lietas ātri un kvalitatīvi, to spriedumu realizāciju pēc apstiprināšanas no valsts puses var panākt, izmantojot valsts piespiedu mehānisma priekšrocības, kā arī šķīrējtiesas spriedumi nav pārsūdzami. Strīdu risināšana šķīrējtiesā mūsdienās ir ieguvusi lielu popularitāti pateicoties tam, ka šķīrējtiesas procesa ir ātrs, konfidenciāls un lietas tiek izskatītas profesionāli.
Starptautiskais šķīrējtiesas process ir ļoti nozīmīgs starptautisko privāttiesisko strīdu izskatīšanas mehānisms, līdz ar to šis jautājums ir pelnījis īpašu uzmanību un atsevišķu pētījumu.
Ikviena, pat no mūsu nacionālo tiesību viedokļa sarežģīta civillieta, ja tajā nav iesaistīts ārvalsts elements, parasti tiek izskatīta un strīds izšķirts bez kādām īpašām problēmām. Bet gadījumā, kad šķietami skaidrās un vienkāršās civiltiesiskajās attiecībās iesaistās ārvalsts elements, strīda izšķiršana var pārvērsties par laikietilpīgu un sarežģītu procesu, it īpaši, ja ir darīšana ar ārvalsts likumu.
Šķīrējtiesas procesā jālemj par šķīrējtiesas līgumam piemērojamo likumu, šķīrējtiesas procesam piemērojamo likumu un par strīda izšķiršanai piemērojamo likumu. Šo piemērojamo likumu nodalīšana nereti izrādās klupšanas akmens gan pušu pārstāvjiem lietas izskatīšanas gaitā šķīrējtiesā, gan šķīrējtiesnešiem, formulējot piemērotās likuma normas šķīrējtiesas sprieduma tekstā. Piemērojamo tiesību normu izvēle ir viens no svarīgākajiem jautājumiem šķīrējtiesas procesā, jo no tā ir atkarīgs, cik taisnīgs būs šķīrējtiesas procesa rezultāts. Šķīrējtiesas līgumam piemērojamās materiālās tiesību normas ir atzīstamas par svarīgām, jo saskaņā ar tām, piemēram, tulkojams šķīrējtiesas līgums.1 Tomēr šajā darbā uzmanība tiks pievērsta starptautiskajam šķīrējtiesas procesam piemērojamām tiesību normām.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1237305
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация