Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:606290
 
Оценка:
Опубликованно: 30.01.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
1.  Darbaspēka migrācija    3
1.1.  Migrācijas veidi un ietekmējošie faktori    3
1.3.  Migrācijas procesu vadība    6
1.5.  Darbaspēka migrācija un darba tirgus Eiropas Savienībā    8
2.  Darbaspēka migrācija Latvijā    12
2.1.  Latvijas darbaspēka migrācijas vēsturiskais ieskats    12
2.2.  Migrācijas procesi Latvijā    13
  Secinājumi    17
  Izmantotā literatūra    18
Фрагмент работы

Ievads

Par Latvijas „lēto” darbaspēku zina gandrīz vai visa vecā un jaunā Eiropa. Un katram latvietim ir vismaz viens (ja ne pat vairāk) pazīstamu cilvēku – draugu, radu, kaimiņu, kas brauc pelnīt „lielo” naudu uz Lielbritāniju, Īriju un citām Eiropas veterān valstīm.
Tā ir viena no Eiropas ekonomiskās integrācijas un globalizācijas iezīmēm – personu brīva pārvietošanās Eiropas Savienības telpā. Katrs Eiropas Savienības dalībvalstu pilsonis ir vienlaikus Eiropas Savienības pilsonis, kam ir tiesības ne tikai brīvi ceļot, bet arī mācīties, strādāt un brīvi veikt uzņēmējdarbību visā integrētajā Eiropā.
Kā rezultāts šai integrācijai pašlaik ir lielā un masveidīgā starptautiskās darbaspēka migrācija un apjomi šai migrācijai aizvien pieaug, pieaugot arī darbaspēka migrācijas pārsvaram uz kopējā migrācijas fona, kas aizvien vairāk ietekmē migrācijā iesaistīto valstu ražošanu, uzņēmējdarbību un ekonomiku.
Referāta „Starptautiskā darbaspēka migrācijas sociāli ekonomiskie aspekti” mērķis ir vairāk izzināt par tiem faktoriem, kas ietekmē cilvēku meklēt darbu citā valstī, kā arī izpētīt darbaspēka migrācijas situāciju un procesus pasaulē, Eiropas Savienībā un Latvijā.
Mērķa sasniegšanai tika noskaidrots, kas ir migrācija un tās veidi, kā arī uzskaitīti faktori, kas ietekmē darbaspēka migrāciju. Veikts arī neliels ieskats darbaspēka teorijās un vēsturē. Referātā aprakstīti migrācijas procesi, kas pašlaik ir ļoti aktuāli.
Darbā tika izmantotas LU sociālo zinātņu fakultātes izdotā grāmata „Latvija eiropeizācijas krustceļos”, statistikas dati un arī mājas lapas internetā.

1. Darbaspēka migrācija

Cilvēku migrācijas fenomens ir tikpat sens kā pati cilvēce, tomēr tieši pēdējo desmit gadu laikā, apmēram tad, kad globalizācija kļuva par populāru jēdzienu, starptautiskās migrēšanas jautājums ir piesaistījis ievērojamu interesi.
Globalizācija ir visjaunākā starptautiskā darba dalīšanas sistēma, kad saimnieciskajā apritē aktīvi tiek iesaistīti veseli reģioni, kam līdz šim bija raksturīgs zems attīstības potenciāls un bieži vien infrastruktūras trūkums.
Globalizāciju nosaka virkne gaužam prozaisku iemeslu, un viens no tiem ir jau pieminētais darbaspēks. To var skaidrot šādi – uzņēmējdarbības izmaksu būtiska sastāvdaļa ir darba apmaksas līmenis; globalizācija aptver valstis, kur darba apmaksa ir visai zeme. [ 7; 7]

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация