Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:219967
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.11.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Personāla atlase stereotipu važās    4
  Dzimumu stereotipu varā    5
  Secinājumi    7
  Literatūras saraksts    8
Фрагмент работы

Kad sāku domāt par darba tēmu saskarsmes pamatos, izgāju cauru veselai kaudzei dažāda satura literatūras par saskarsmi ģimenē, cilvēku attiecībām grupā, komunikācijas procesiem darbā utt. Taču visvairāk no atrastā mani ieinteresēja tēma par stereotipiem. Stereotipi taču ir tie, kas bieži vien ikdienā traucē saskarsmē vienam ar otru un neļauj veidot iepriekš iedomātās ideālās attiecības, jo savstarpēji valda kādi jau iepriekš noteikti stereotipi. Stereotipi vai nu mūs kaut kādā veidā mēdz ietekmēt negatīvi, vai gluži otrādi – kāda cilvēka īpašības pārvērtēt.
Nenoliegšu, ka arī pati atsevišķās situācijās esmu vadījusies pēc kādiem stereotipiem. Ļoti bieži braucot ar mašīnu un redzot, ka kāds šoferis izdara pilnīgi nepamatotu un man neizprotamu un neizskaidrojamu manevru, nosaku: ”Droši vien pie stūres kārtējā blondīne!” Tas laikam tāpēc, ka sabiedrībā, pirmkārt, ir iegājies stereotips par stulbajām blondīnēm, lai gan pati zinu daudz blondīnes, kuras patiešām ir ļoti gudras sievietes un, otrkārt, stereotips, ko, manuprāt, radījuši vīrieši, ka sievietes nemāk vadīt auto. Jāsaka gan, ka otrajam stereotipam es piekritīšu vairāk kā pirmajam, jo tiešām ne visām sievietēm ir dabas dots talants vadīt auto, bet tajā pašā laikā varu teikt, ka dažiem šoferiem, vīriešiem, labāk vajadzētu pievērsties tamborēšanai, kas nepārprotami sabiedrībā tiek uzskatīts par sieviešu darbu, nevis auto vadīšanai un gājēju biedēšanai.
Sabiedrībā arvien aktuālāks pēdējā laikā kļūst dzimumu līdztiesības jautājums, un attiecībā uz profesijām agrāk valdošās barjeras tiek nojauktas - nav vairs tik strikta dalījuma sieviešu un vīriešu profesijās. Stereotipi diemžēl mainās ļoti lēni, un vecāki vēl tagad dažkārt mudina dēlus apgūt nosacīti vīrišķīgas profesijas, bet meitenes - sievietēm it kā piemērotākus arodus, lai gan par sliežu licēju vai metālapstrādātāju var strādāt arī sievietes, jo fiziski smagos darbus cilvēka vietā veic gudras mašīnas. Un otrādi - izteikti sievišķīgas profesijas ir piemērotas vīriešiem. Cēlo mērķi – panākt, lai darba tirgū valdītu vienlīdzīga attieksme pret abu dzimumu pārstāvjiem – pagaidām nav izdevies sasniegt nevienai pasaules valstij. Arī Latvijā, veidojot karjeru, jārēķinās, ka nereti par profesionalitāti un zināšanām svarīgāk būs: vīrietis vai sieviete.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация