Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:568609
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.02.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Kas ir estētiskais?    2
2.  Svarīgākās estētikas kategorijas    5
3.  Ar ko cildenais atšķiras no skaistā?    8
4.  Kur slēpjas estētiskā pārdzīvojuma būtība uztverot traģisko?    10
5.  Mākslas funkcijas    12
6.  Dizains, tā nozīme, izpausmes, nozares    15
7.  Mākslinieciskas vērtības apskats un vērtējums    18
  Izmantotā literatūra un avoti    21
Фрагмент работы

Estētikas kā zinātnes pamatā ir metakategorija – estētiskais. Terminu “estētiskais” centrālās un universālās estētikas kategorijas apzīmēšanai sāka lietot 20.gs. 60.gados. (3; 76)
Vārdu “estētiskais” mēs lietojam samērā bieži, piemēram, runājot par preces estētiskajām kvalitātēm, estētisku vai neestētisku uzvedību, estētisko audzināšanu un tamlīdzīgi. (2; 3)
Tas, ko mēs saucam par estētisko, neveido kaut kādu šauru, specifiski norobežojamu jomu. Estētiskais pauž mūsu attieksmi pret dabu, zināmā mērā pavada jebkuru cilvēka darbību un tās rezultātus. Estētiskais savā objektīvajā būtībā un mūsu uztverē modificējas kā skaistais, cildenais, traģiskais, komiskais, graciozais, harmoniskais, dramatiskais, heroiskais, ideālais. Tas atklājas arī savā noliedzošajā attieksmē pret neskaisto, bezjēdzīgo, zemisko, disharmonisko. (3; 8 )
Estētiskais, kā galēji vispārināts jēdziens, raksturo īstenības estētiskās apgūšanas un tās rezultātu būtību, bet pārējās kategorijas atspoguļo šīs būtības attiecīgās izpausmes, modifikācijas. (3; 76 )
Spēja uztvert skaisto, cildeno, komisko un citus estētiskus fenomenus balstās uz cilvēka spēju jutekliski uztvert visdažādākās lietu īpašības – krāsu, skaņu, garšu. Taču ne viss, ko uztver jutekliski, ir estētisks. Estētiskais ir īpaša veida jutekliskais un dots ir tikai cilvēkam.
Piemēram, cilvēks un dzīvnieks redz vienu un to pašu, sajūt vienu un to pašu smaržu, tomēr dzīvnieki nespēj uztvert pasauli kā estētisku un arī viņu reakciju uz to nevar saukt par estētisku pārdzīvojumu.
Cilvēkam ik viena maņa var noderēt estētiskā uztverei. (2; 4)
Piemēram, man ejot mežā, pie jūras vai redzot augstu lidojam lidmašīnu, to redzot, izjūtot dažādas, meža vai jūrai raksturīgas smaržas gaisā, atmiņā uzpeld militārā dienestā pavadītie mēneši, tā laika biedri un draugi. Dienējot Izlūkdesanta bataljonā, šis laiks bija mana ciešāka un ilgāka saskarsme ar mežu, jūru un neaizmirstami lēcieni ar izpletni, tā bija mana ikdiena 18 mēnešu garumā.
Lai jutekliskais kļūtu par estētisko uztveres procesā jāiesaistās arī iztēlei, jūtām, domāšanai un citām psihiskām norisēm. Tādējādi estētiskā uztveres process ir vienlaikus gan juteklisks, gan intelektuāls. (2; 4)
Estētisko attieksmi un apziņu raksturo tādi jēdzieni, kā estētiskā uztvere, estētiskās jūtas, estētiskais baudījums, estētiskais novērtējums, estētiskā analīze, estētiskā koncepcija. Tās ir dažādas pakāpes ceļā no estētiskā jutekliskās uztveres, pārdzīvojuma uz estētiskā likumsakarību racionāli vispusīgu izpratni.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1208470
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация