Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:385221
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.12.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Nobeigums
Rezumējot visu iepriekšminēto, jānorāda, ka nešaubīgi noteikt, kādu un cik lielu ietekmi uz vēstures procesu Augustīns atstāj cilvēkam iepretī dievišķajai predestinācijai, ir ļoti grūti. Pasaules radīšanas akta laikā dievišķā predestinācija šķiet absolūta, jo Dievs gan rada pasauli, gan ieliek tajā visu nākotnes izmaiņu un procesu aizmetņus. Taču ielikt šādus aizmetņus var tikai tad, ja ir precīzi zināms, kādi tie būs, līdz ar to parādās Augustīna nešaubīgā pārliecība, ka Dievs šajā mirklī līdz mazākajiem sīkumiem zina to, kā pasaules vēsture attīstīsies un kā tā beigsies. Līdz ar to katrs indivīds un cilvēce kopumā ir pilnībā predestinēta. Tāpat šķiet, ka cilvēks pilnībā kapitulē dievišķās predestinācijas priekšā tad, kad jautājums skar viņa iespēju tikt glābtam un nonākt mūžīgajā Dieva valstība – šeit visu nosaka Dieva griba un bez Dieva žēlastības cilvēks nevar tikt glābts, tātad ir predestinēts ciešanām. Līdz ar to ir skaidrs, ka dievišķā predestinācija visspēcīgāk izpaužas pasaules sākumā un tās galā, kurš ir totāli predestinēts. Taču, kā bija redzams, šo 2 notikumu starpposmā var novērot, ka arī pats cilvēks var ietekmēt savu likteni – ar savu izvēli, īpašībām vai darbību. Tajā pašā laikā rodas jautājums, vai tam ir kāda ietekme uz kopējo vēstures procesu, kura gals un sākums, kā jau minēts, ir pilnībā predestinēts. Atbildē ir nē, jo Augustīna koncepcijā pasaules un vēstures gals ir noteikts un cilvēks to nekādi nevar ietekmēt, līdz ar to viņi nevar ietekmēt arī pašu pasaules un vēstures mērķi. Un, ja nav iespējams ietekmēt kāda procesa mērķi, tad var teikt, ka ietekme uz šo procesu, ja tāda vispār pastāv, ir maznozīmīga.
Taču no fakta, ka vēstures procesam ir mērķis – Dieva noteiktais gals – izriet ļoti nozīmīgais Augustīna devums vēstures filozofijā – viņam vēstures process ir lineārs, jēgpilns un progresīvs, jo tas, atbilstoši dievišķajai predestinācijai, ved pasauli uz šī mērķa piepildījumu. Un šī Augustīna vēstures izpratne atstāja iespaidu uz visu viduslaiku kristīgo sabiedrību un vēsturiskiem apcerējumiem.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1327784
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация