Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:729482
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

No vienkāršajiem esteriem tripalmitiīns un tristearīns ir cietas vielas, bet trioleīns – šķidrums.
Taukiem liela nozīme visu dzīvo organismu, bet it sevišķi dzīvnieku un cilvēku dzīvē: tie ir barības neatņemama sastāvdaļa, tāpat kā ogļhidrāti un olbaltumvielas. Tauki salīdzinājumā ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām organismā oksidējoties izdala visvairāk enerģijas: 1 g tauku dod 9 kcal, turpretī 1 g ogļhidrātu vai olbaltumvielu – 4 kcal. Tā kā tauki slikti vada siltumu, zemādas tauku kārta ir labs siltuma izolators, kas pasargā dzīvnieku organismu no pārmērīgas atdzišanas. Bez tam tauki ir ziepju, taukskābju, glicerīna, kosmētisku un medicīnisku preparātu izejviela.
Iegūšana. Dzīvnieku organismā tauki nogulsnējas uz iekšējiem orgāniem, zem ādas, kā arī kaulu un galvas smadzenēs. Zemādas tauku audos ir 87 – 92% tauku. Rēķinot no dzīvsvara, govslopu ķermenī ir 3,5 – 5% tauku, bet barotos – 6 – 8%. Barotas cūkas satur 25 – 30%, turpretī vājas – 5 – 10% tauku1. daudz tauku ir zušiem – 26%, siļķēm vidēji ir 6% tauku, mencām – tikai 0,4 – 0,7%. No jūras zīdītājiem daudz tauku ir vaļiem. No vidēji liela vaļa izkausē vairāk tauku nekā no 200 labi nobarotām cūkām. Vaļa taukus izmanto margarīna, saimniecības un tualetes ziepju izgatavošanai.
Svarīgs tauku avots ir piens: govs pienā vidēji ir 3,7%, sievietes pienā 3,8%, kazas 4,8%, aitas 6,9%, briežu pienā 17% tauku.
Augos tauki visvairāk uzkrājas sēklās, dažreiz arī augļos un stumbros (piemēram, dažām palmām). Kviešu graudos ir 1,5%, rudzu 2%, auzu 6%, kukurūzas 6,5%, kaņepju 32%, linu sēklās 37 – 40% eļļu2 .
Dzīvnieku taukus iegūst, tauku audus karsējot uz uguns vai ar pārkarsētu tvaiku. No kauliem taukus ekstrahē ar šķīdinātājiem. Šādi iegūtiem taukiem ir piegarša, jo šķīdinātāju nav iespējams pilnīgi atdalīt. No augu sēklām eļļas iegūst, presējot tās parastā vai paaugstinātā temperatūrā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация