Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:944773
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.01.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Titullapa    1
  Saturs    2
  Ievads    3
1.  Meža nozare    4
1.1.  Meža nozares apskats    4
1.2.  Nozares darbaspēks, izmaksas un darba samaksa    5
1.3.  Meža nozare valsts energobilancē    7
1.4.  Koksnes un koka izstrādājumu produkcijas realizācija    10
1.5.  Imports un eksports    11
1.6.  Nozari kontrolējošās institūcijas    12
  Secinājumi    13
2.  Ekonomiskais rādītājs – Patēriņa cenu indekss    14
  Izmantotās literatūras saraksts    16
Фрагмент работы

Mežs ir ģeogrāfiskās ainavas elements. Tas sastāv no koku, krūmu, zemsedzes augu, dzīvnieku un mikroorganismu kopuma, kas savā starpā ir saistīti, ietekmē cits citu un apkārtējo vidi. Meža izplatību raksturo mežainums, kas ir meža platība procentos no attiecīgās teritorijas kopplatības. Mežs veic svarīgākas funkcijas: klimata regulēšanu, vides, augsnes un vides aizsardzību, sanitāro un veselības nostiprināšanu, kalpo par avotu atmosfēras nemitīgai papildināšanai ar skābekli, filtrē ražošanas atlikumus un attīra gaisu, ir dzīvnieku apdzīvojamā vide, kā arī veic aizsarg funkciju pret krastu eroziju. Latvijas Republikas klimatiskie apstākļi – bagātīgie nokrišņi, lielais gaisa relatīvais mitrums, samērā garais veģetācijas periods- ir izdevīgi mežu audzēšanai.
Meža attīstībai kaitē tādas parādības kā skābais lietus – lietus līdz ar sevi nes lielu sēra daudzumu, ķīmiskās rūpniecības blakusproduktu izmešana mežos, mežu ugunsgrēki Latvijā ir izplatīti vasaras vidū, un to ir grūti apslāpēt kūdrainās augsnes dēļ, kas turpina gruzdēt ilgi pēc atklātas liesmas pazušanas. Mežam var kaitēt arī pārlieku liels sāļu daudzums, ko pierāda gadījums olainē, kad mežā izplūda ūdens no 600m dziļuma, kurā sāls sastāvs bija tik liels, ka lika aiziet bojā mežam lielos apjomos. Meža nepareiza apsaimniekošana samazina tā kopējo vērtību, jo koki nepareizos apstākļos auguši koki nav izmantojami kā augstvērtīga koksne. Arī koku blīvums mežā ir svarīgs rādītājs, lai kokus nenogāztu spēcīgas vēja brāzmas vai netiktu nesaimnieciski izmantota zeme.
[1] Pēc Latvijas kokrūpniecības federācijas aplēsēm: Ikgadējais ciršanas apjoms Latvijas mežos ~12 milj. m³. Ikgadējais ciršanas apjoms (uz vienu iedzīvotāju) 5,3 m³.Ikgadējais koksnes patēriņš uz vienu iedzīvotāju 0,9 m³. Prognozētais ikgadējais koksnes patēriņš uz vienu iedzīvotāju 1,5 m³. Latvijas kokrūpniecība ieņem svarīgu un stabilu vietu valsts ekonomikā, otra lielākā pārstrādes rūpniecība, kopējais apgrozījums 1 129 000 000 Ls.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация