Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:200756
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.01.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Mūsdienās uzskata, ka tēju ļaudis pazīst jau vairāk nekā 5000 gadu. Pirms 3000 gadu tēja pārtapa par kulta un kultūras sastāvdaļu. Tējas krūmu izcelsme nav atklāta. Zinātnieki par to vēl strīdas. Par tās sākumiem uzskata Ķīnas dienvidrietumus, Birmas ziemeļus un Austrumindijas plato, citi domā, ka Asamā, Indijā.
Ir trīs komponenti, kas padara tēju par fascinējošu dzērieni:
1.uzmundrinoša un spēcinoša ietekme, kas uzmundrina bez uzbudinājuma;
2.nomierina kuņģi un zarnas;
3.aromāts, kas izdalās bagātīgi neatkarīgi no šķirnes un pagatavošanas veida.

Mītiem, leģendām un pieņēmumiem apvītā Ķīnas tēja
Ķīnieši uzskata, ka viņu valdnieks Šen Nungs atklājis tēju. Šen Nungs bija viens no trim gudrajiem, jo pirmais uzsāka apstrādi, tādēļ vēsturē iegājis kā dievišķais zemnieks.
Jau pieminētais Šen Nungs bieži devies ceļojumos pa valsti iepazīt tautas dzīves apstākļus vai medībās. Pa ceļam viņš vienmēr dzēra vārītu ūdeni. Tā noticis arī kādā skaistā dienā 2737. gadā pirms Kristus. Kamēr ūdens vēl burbuļojis katliņš no tuvumā esošā koka vējš norāvis dažas lapiņas un iemetis verdošajā ūdenī. Drīz ūdens nokrāsojies zeltaini dzeltens un smaržojis lieliski. Nungs izlēma nogaršot. Dzērienam bijusi lieliska garša, un pēc tā izdzeršanas valdnieks juties atspirdzinoši. Turpmāk Nungs pieprasījis tikai šāda veida dzērienus – tā tika atklāta tēja. Stāsts ir apstrīdēts, jo no svaigām, neapstrādātām auga lapām neko nevar pagatavot.
1712. gadā vācu jātnieks Engelberts Kamfers savā grāmatā apraksta savu versiju par tējas rašanos. Reiz dzīvojis kāds dievbijīgs indietis Darma, valdnieka Kasjuvo trešo dēlu. Darma uzturējies Ķīnā kā budistu vēstnesis. Naktis viņš pavadījis reliģiskās pārdomās. Kad reiz pret paša gribu jaunieti pārņēmis miegs. Dusmās viņš norāvis sev plakstiņus un nometis tos zemē. Nakts laikā no plakstiņiem izdīgušas saknes, bet pret rītu no plakstiņiem izaudzis mūžzaļš koks. Darma nogaršojis lapas un atklājis, ka tās lieliski atvaira miegu.
Tējas dēļ kādreiz kāds arī ir miris. Valdnieka Sun Hao padotais Vei Čao kādās dzīres negribējis dzert 7 sheng (tas nozīmē: izlietot vairāk par 1l vīna, kas bija iecienīti tajos laikos), bet 3. Lai nebūtu jādzer atlikušie 4 sheng, viņš licis savās turpmākajās 4 glāzēs ieliet tumši sarkanu dzērienu – tēju. Sun Hao uzzinājis par padotā blēdību licis viņu arestēt, bet 273. gadā šī bezalkoholiskās dzēriena cienītājam nocirtuši galvu . …

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация