Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:940435
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.05.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Jau ļoti sen cilvēkiem radās vajadzība pārraidīt lielākā vai mazākā attālumā dažāda veida ziņojumus. Šim nolūkam tika izmantoti tie līdzekļi, kuri tolaik bija pieejami. Visvecākie ir akustiskie un optiskie sakaru līdzekļi – ugunskuri, bungas, lāpas, svilpes un taures. 1793. gadā francūzis Klods Šaps izgudroja tā saukto optisko semafora telegrāfu. Tā darbības pamatā bija dažādu figūru izveidošana no trim kustīgiem savstarpēji saistītiem dēļiem. Pārmaiņas telegrāfa attīstībā ienesa elektrība. pirmie mēģinājumi pārraidīt ziņojumus ar elektriskās strāvas palīdzību tika veikti 1802.gadā, kad spāņu inženieris Francisko Salva izveidoja elektoķīmisko telegrāfa ierīci. Krievu zinātniekam Pāvelam Šilingam 1832.gadā izdevās izveidot telegrāfa sistēmu ar astoņiem vadiem, ko uzskata par pirmo praktiski lietojamo telegrāfu pasaulē. Tā darbību demonstrēja 1832. gadā Pēterburgā.
Telefona attīstība aizsākās 19.gs., tūlīt pēc telegrāfa izgudrošanas. Cilvēka runu veido sarežģīts skaņu signālu komplekss, daudz sarežģītāks nekā punktiņi un svītriņas Morzes ābecē, ko lietoja pirmajos telegrāfa aparātos. Runas svārstību diapazons mainās no 50 līdz 5000 Hz. turklāt cilvēka runai ir savs tembrs. Tas viss sarežģīja telefona izgudrošanu. Daudzi izgudrotāji tomēr pūlējās atrisināt problēmu par cilvēka runas pārraidīšanu. Šādi mēģinājumi bija bijuši arī jau daudz agrāk. Angļu fiziķis Roberts Huks 1667.gadā ar diegu savienoja divas membrānas. Runājot, skaņas svārstības mainīja vienas membrānas stāvokli, bet, mainoties diega stāvoklim, mainījās arī otrās membrānas stāvoklis, tā atskaņojot runu.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация