Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:636179
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.06.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Tradicionāli vitrāžās tika attēlots kāds Bībeles sižets, bieži dominēja lielas figurālas kompozīcijas, kurās parasti attēloti tika svēto tēli vai augstāko aprindu cilvēku figūras, tās papildināja nelieli reliģiska satura vēstījumi, ievietoti blakus apaļos vai taisnstūra ietvaros. Šartras katedrālē esošajās vitrāžās arī attēloti materiālo līdzekļu ziedotāju tēli, piemēram, “Marijas nāve”, apakšā trīslapē redzams kurpnieks, citos redzami mūrnieki, akmeņkaļi, tēlnieki, kuri ir ietekmējuši un materiāli atbalstījuši vitrāžu veidošanu. Zilā krāsa vitrāžās tika izmantota kā fons figūrām un pamatkrāsa ornamentiem, jo zilais palīdzēja saorganizēt visus krāsainos laukumus. Izmantotās sarkanās krāsas intensitāte ir bijusi tik liela, ka sarkano stiklu nācies dublēt ar bezkrāsainu. Kā arī zaļā, dzeltenā un violetā krāsa dominēja un ir saskatāma vitrāžās. To var labi novērot Šartras katedrāles, “Dievmāte ar Jēzus bērnu”, vitrāža, kurā saskatāmas tipiskas gotiskās vitrāžu iezīmes, kā arī līdzsvarota kompozicionālā uzbūve un intensīvas, košas krāsas.
Vitrāžu zaigojošo tēlu pasaule, kura bija vienīgais krāsu plankums gotikas katedrāļu pelēkajās iekštelpās, savā laikā papildināja ar arhitektūras detaļu krāsainību. Sienās tika attēlotas strīpainas drapērijas, kolonnas rotāja šaha galdiņa vai rombu ornaments, velves bieži bija zilas, rotātas ar zvaigznēm. Bieži tika izkrāsotas arī rožu, efeju un ozolu lapas kapiteļos, kā arī statuju apģērbiem tika piešķirta krāsa. Agrākais kontrasts starp interjeru un gotikā izzuda. Eksterjers ar savu krāsainos skulpturālo dekorējumu bija tik pat bagātīgs, ja ne bagātīgāks, par interjeru, it īpaši Francijā, kur apaļskulptūras iekštelpās gandrīz vispār nav sastopamas.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация