Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:136902
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Nosaukums LATVIJA kā administratīvs jēdziens pastāv kopš 1917.gada, bet teritoriālā nozīmē, pat neoficiāli, vēl 19.gadsimta nogalē šis vārds lietots reti, vienīgi runās un dzejā.
Par Latvijas vārda izcelsmi pastāv dažādas versijas. Viens no viedokļiem ir, ka Latvijas nosaukums ir atvasināts no vārda latvis ar latīņu galotnei –ia līdzīgo latviešu galotni – ija. Turpretim vārds Latvis, dial. Latuvis , domājams, cēlies no apdzīvotas vietas nosaukuma Latva vai Latuva, bet tas savukārt no upes nosaukuma. Vai arī pirmie lat(u)vieši ir bijuši kādas Lat(u)vas upes apdzīvotāji. Pētnieku uzmanību piesaista J. Langes vārdnīcā “Vollstandiges deutsch –lettisches Lexicon” pieminētais Lates upes vārds no kā viņš atvasina vārdu Latvietis. Late pēc Langes konstatējuma atradās pie leišu robežām, t.i. pie Vidzemes robežas ar Latgali, un tad šī upe varētu būt identificējama ar Lejasciema Latupi. Valodniece D. Zemzare uzskata, ka tā tas ir iespējams. Tā kā senā Latgale kādreiz apņēma ne tikai visu tagadējo Latgales teritoriju, bet arī Vidzemes vidieni, doma, ka no šīs upes cēlies latviešu vārds, ir reāla. Lietuviešu zinātnieks K. Būga vārdu sākumu Lat- un Let- saista ar latīņu latex , kas nozīmē šķidrums, slapjums.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация