Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:505297
 
Оценка:
Опубликованно: 21.04.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 19 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Piroelektriķi ir tādi materiāli, kuri niecīgas temperatūras izmaiņas rezultātā ģenerē īslaicīgu elektrisko potenciālu. Temperatūras izmaiņas izsauc atomu atrāšanās vietas izmaiņu tā kristāliskā režģa struktūrā, kā rezultātā kristālā izmainās spontānās polarizācijas vērtība un uz virsmas rodas lādiņi, kurus, izmantojot kondensatoru, iespējams uzkrāt un tālāk pārvērst elektriskajā impulsā [1-3].
Šo parādību iespējams skaidrot ar to, ka dažiem kristāliskiem dielektriķiem polarizācijas vektors nav vienāds ar nulli pat tad, ja tie neatrodas ārējā elektriskā laukā, jeb citiem vārdiem sakot šīs vielas polarizējas spontāni neatkarīgi no ārējā lauka. Parastā dielektriķī ārējā polarizācijas ietekmē uz virsmas parādās saistīti lādiņi tikai ārējā elektriskā laukā, tos iespējams konstatēt tuvinot šo dielektriķi uzlādētam elektrometram, kā rezultātā elektrometra lādiņš samazinās [1-3].
Piroelektriķī, izmainot temperatūru par 10-5 K, spriegums izmainās par 1V, līdz ar ko, izmantojot šādu ierīci, iespējams konstatēt cilvēka vai citu siltuma izstarojošu objektu atrašanos sensora tuvumā [1-3].
Piroelektriķus plaši izmanto automātiskajos signalizācijas, gaismas un durvju slēdžos, kā arī temperatūras mērīšanai, ugunsgrēku detektoros un citur [4].

1.2. PJEZOELEKTRIĶI

Daži kristāli deformācijas rezultātā polarizējas, un uz kristāla ārējām skaldnēm izveidojas polarizācijas elektriskie lādiņi. Šo parādību sauc par pjezoelektrisko efektu un attiecīgos kristālus par pjezoelektriķiem. Polarizācijas pakāpe ir proporcionāla deformācijai un elastīgās deformācijas apgabalā ir proporcionāla mehāniskajam spriegumam. Ja maina deformācijas virzienu, mainās arī polarizācijas virziens. Vispilnīgāk šī īpašība ir izpētīta kvarca (SiO2) kristāliem. Ja kvarca monokristālu deformē perpendikulāri kristāla centrālajai asij, tad uz skaldnēm novērojams elektriskais lādiņš [1, 5, 6].

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация