Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:412022
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.12.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
1.  Tiesību normu kolīzija:   
1.1.  Tiesību normu kolīzijas definīcija;   
1.2.  Tiesību normu kolīziju veidi.   
2.  Tiesību normu kolīzijas norobežošana no citām juridiskajām kolīzijām   
3.  Šķietamā tiesību normu kolīzija   
  Izmantotā literatūra   
Фрагмент работы

Normatīvo aktu ievērošanas, izpildes un piemērošanas procesā bieži var pārliecināties par dažādām nesakārtotības izpausmēm. Viena no lielākajām to vidū ir tiesību normu pretruna jeb kā to citādi dēvē – kolīzija.
Tiesību normu kolīzijas sekas ir iespaidīgas un postošas, tās traucē normālai sakārtotai tiesību sistēmas darbībai, nereti aizskar pilsoņu tiesības, ietekmē tiesiskā regulējuma efektivitāti, likumības un tiesiskuma stāvokli, kā arī sabiedrības tiesību izpratni un kultūru. Tās rada neērtības tiesību piemērošanas praksē, sarežģī ierindas cilvēkiem normatīvo aktu izmantošanu un kultivē tiesisko nihilismu.
Pasaulē tiesību normu kolīzija nav jauna – tā pastāvējusi jau kopš romiešu laikiem un renesanses Eiropā un atrodama arī šodien katras valsts tiesību sistēmā, jo absolūti pilnīgas un ideālas tiesību sistēmas nekur pasaulē nav. Jautājums ir tikai – cik pretrunu daudz un cik sekmīgi tās tiek risinātas.
Diemžēl, Latvijas tiesību teorijas zinātnē jautājums par tiesību normu kolīziju tikpat kā nav pētīts, vismaz avotos ir maz informācijas par kādām aktivitātēm šajā jomā. Izveidojušos situāciju, domājams, noteicis apstāklis, ka tiesību normu kolīzijas problemātika kļuva īpaši aktuāla tikai transformējot tiesību sistēmu uz Latvijas kā patstāvīgas, demokrātiskas valsts tiesību sistēmu. Turpretī Krievijas Federācijā, kur kolīzijas ir biežāk sastopamas, izveidojusies pat jauna tiesību zinātnes nozare – konfliktoloģija.
Juridiskajā literatūrā var lasīt par dažāda veida pretrunām – vērtējuma pretrunas, teoloģiskās pretrunas, tiesību normas pretrunas u.t.t.
Ņemot vērā, ka vienam pretrunas veidam dažādu autoru darbos tiek lietota atšķirīga terminoloģija, nepieciešams dot tiesību normu kolīzijas definīciju, uzskaitīt, kādi ir tiesību normu kolīzijas veidi, norobežot tiesību normu kolīzijas no citām juridiskajām kolīzijām, jo tās ir visai līdzīgas.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1214630
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация