Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:566316
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.10.2018.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 24 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

J.Neimanis uzsver, ka „tiesnesis un valsts pārvalde ir padoti likumam. Taču likums nav vienīgais tiesību avots un likums nav tas pats, kas tiesības. Tādēļ, Satversmes tiesas ieskatā, padotība likumam nozīmē, ka tiesnesim tiesību normu piemērošanas procesā ir jātiecas sasniegt pēc iespējas taisnīgāku un lietderīgāku rezultātu, kas atbilstu tiesību sistēmai kopumā. To tiesību piemērotājs var izdarīt, ja viņš ievēro ne tikai likumu, bet arī tiesības.” „Balstoties uz institūcijām adekvātu varas sadali, tiesnesim ir pēc iespējas „jāpieturas” pie likuma, ja tas nav iespējams, jāmeklē risinājums, kas vislabāk atbilst tiesību sistēmai, jo tiesnesis nav piemērots politisku argumentu izmantošanai. Tiesnesis nav pilnīgi brīvs, un tas ir priekšnosacījums tiesnešu tiesību pieļaujamībai. Tātad tiesu varas pamatfunkcija ir izšķirt individuālu gadījumu. Tiesas nerada tiesības, tiesas meklē tiesības, tiesas konstatē, kas ir tiesības un tās nedrīkst autonomi atzīt, ko viņas uzskata par pareizu. Tiesnešu tiesības var būt tikai kā galaprodukts konkrētā gadījuma atrisinājumam.”

Secinājumi
Izmantojot gramatiskās, sistēmiskās un teleoloģiskās interpretācijas metodes, darba autore mēģināja noskaidrot kādiem „likumiem” likuma „Par tiesu varu” 1.panta otras daļas izpratnē ir pakļauts tiesnesis un secināja, ka tiesnesis ir pakļauts ārējiem normatīviem aktiem, tas ir, ir Satversmei, likumiem, Ministru kabineta noteikumiem un pašvaldību saistošie noteikumiem, kā arī Latvijas saistošiem starptautiskiem līgumiem, Eiropas Savienības tiesību normām, starptautiskiem tiesību normām, ārvalstu likumiem, judikatūrai, paražām, vispārējiem tiesību principiem.
Bet tiesnesis nav pakļauts pavēlēm vai instrukcijām, ne arī pakļaušana tiesu sistēmas hierarhijas spiedienam, spēku zaudējušām tiesību normām, tiesību normām, kas ir pretrunā ar augstāka ranga tiesību normu. Turklāt ar jēdzienu „likums” netiek aptvertas valsts pārvaldes iekšēja rakstura tiesību normas, jo tās iegūst savu saistošu spēku tikai pārvaldes iekšienē.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация