Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:945099
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.11.1999.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

IEVADS

Pēc 1990.gada 4.maija deklarācijas “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” pasludināšanas kā viens no pirmajiem uzdevumiem tika izvirzīta tiesu reforma. Valstī sākās jaunas tiesību aizsardzības iestāžu sistēmas izveide, kuras attīstībā ir vērojami trīs ceļi. Proti:
1) dažas tiesību aizsardzības iestādes kā nevajadzīgas, neatbilstošas pēc būtības mūsu valsts iekārtai beidza pastāvēt;
2) izveidojās jaunas, agrāk nebijušas tiesību aizsardzības iestādes, kuru izveidi diktēja valstiskās nostiprināšanas nepieciešamība;
3) bet tās, kuras turpināja darboties un bez kurām nav iedomājama tiesiska valsts, pārdzīvoja un vel joprojām pārdzīvo pārveides, pilnveides procesu, mainot savu darbības tiesisko pamatu.
Primārais uzdevums nacionālās tiesu sistēmas izveidē kļuva savas Latvijas Republikas Prokuratūras radīšana. 1990. gada 26. septembrī tika pieņemts likums “Par prokurora uzraudzību Latvijas Republikā”. Šis likums būtiski nemainīja ne prokuratūras uzbūvi, ne funkcijas, jo nebija vēl izstrādāta tiesu reformas koncepcija.
Galvenais uzdevums tajā laikā bija neatkarības iegūšana un Maskavas diktāta nepieļaušana praktiskajā tiesvedībā, tāpēc ļoti svarīgi bija maksimāli īsā laikā pārņemt visu darba apjomu savā kontrolē. Pateicoties vispārējam patriotisma un profesionālā lepnuma noskaņojumam pašu prokuratūras darbinieku vidū, mēneša laikā no likma pieņemšanas brīža visos rajonos un pilsētās darbību uzsāka un prokuroru pienākumus veica jaunās tiesiskās valsts institūcijas struktūras. Līdz ar to bija radīti visi nepieciešamie priekšnoteikumi Latvijas tiesu reformas koncepcijas sagatavošanai un nacionālā pirmstiesas izmaklēšanas un tiesu sistāmas modeļa izstrādāšanai un iedzīvināšanai. 1992.gada 15.decembrī tika pieņemts likums “Par tiesu varu”, pēc kā sekoja likumi : “Advokatūras likums”, “Zemesgrāmatu likums”, “Notariāta likums”, “Prokuratūras likums”, “Satversmes tiesas likums”, kuri sagatavoja tiesisko bāzi reformas veikšanai attiecīgajās institūcijās. Saskaņā ar jaunajiem likumiem minētās institūcijas būtiski mainīja savu statusu, kļūstot par neatkarīgām tiesu varai piederošām institūcijām.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация