Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:426403
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.10.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Morāles izcelšanās bioloģiskie, sociālie un reliģiskie skaidrojumi.

Morāles izcelšanās bioloģiskais skaidrojums ir saistīts ar cilvēka tuvību dzīvnieku pasaulei. Morāle ir radusies ilgstošas dzīvības evolūcijas attīstības procesa rezultātā. Čārlzs Darvins tikumisko jūtu izcelšanos skaidroja ar kopības jūtām, kas ir iedzimti jau zemākās attīstības dzīvniekiem. Tātad tikumības sākotne ir meklējama dzīvnieku pasaulē, kompromiss starp naidīguma un draudzīguma likumiem, starp vienlīdzību un nevienlīdzību, starp egoismu un pašuzupurēšanos.
Sociālās morāles tikumības aizsākumi ir meklējami sabiedrības dzīvē. Laika gaitā tai ir rasti dažādi skaidrojumi. Vieni tikumības aizsākumus saista ar sabiedrības veidošanās sākumiem, darbarīku izmantošanu. Tādā gadījumā morāle ir tik veca, cik veca ir sabiedrība. Citi uzskata, ka bara sabiedrība ar tai izteikto individualitātes trūkumu, kanibālisma iezīmēm atrodas ārpus morāliem vērtējumiem. Tādā gadījumā tā ir sabiedrība, kurā nepastāv morāle. Svarīgi ir pētīt cilvēka morāles rašanos gan no cilvēka individuālās attīstības, gan no cilvēces attīstības viedokļa.
Morāle un reliģija ir saistīta ar morāles kritēriju jautājumiem. Morāle reliģiskā izpratnē balstās uz cilvēka ticību Dievam, kas sniedz vienīgi iespējamo pamatojumu tikumiskajiem principiem, kuri it kā ir pretstats cilvēka zemiskajām tieksmēm un grēkā iestigušajai sabiedriskajai dzīvei. Vienīgais tikumības avots cilvēkā ir Dievs, kurš radījis cilvēku “pēc sava ģīmja un līdzības” un devis viņam tikumiskos baušļus.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация