Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:291136
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Monopols    3
  Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija    4
  Eiropas Savienības ietekme uz enerģētikas monopoliem    7
  Nobeigums    9
  Izmantotā literatūra    10
Фрагмент работы

Monopols ir nepilnīgas konkurences galējais variants, kad kādas preces ražošanā vai pat veselā nozarē darbojas tikai viens uzņēmums. Šis stāvoklis ļauj ražotājam noteikt augstākas cenas savām precēm vai pakalpojumiem nekā tās būtu brīvas konkurences apstākļos. Šādas rīcības mērķis ir iegūt peļņu, kas šajā gadījuma būtu lielāka nekā normālas konkurences apstākļos iegūstamā peļņa.
Latvijas apstākļos mēs varam runāt par tādu formu kā dabiskais monopols, kas ir radies centralizētās plānveida ekonomikas apstākļos. Ja runājam par enerģētikas nozari tad tie ir divi lieli uzņēmumi – Latvijas Gāze un Latvenergo. Latvenergo gadījumā tas ir neprivatizējams valsts uzņēmums, bet Latvijas Gāze ir privatizēts monopoluzņēmums.
Mazās valstīs šādās nozarēs monopolstāvoklis ir bieži satopams, jo nav racionāli veidot atsevišķus uzņēmumus, kas savstarpēji konkurētu, dēļ lielajām izmaksām, kas ir saistītas ar sarežģīto infrastruktūras izbūvi. Šāda konkurence krasi pazeminātu nozares efektivitāti un šādas konkurences apstākļos cenas pat varētu pieaugt nevis samazināties, kas būtu saistīta ar finanšu pārklāšanos nozares ietvaros.
Tātad šī it kā brīvā tirgus konkurencei neatbilstošā uzņēmējdarbības forma noteiktos apstākļos nodrošina pat labākus rezultātus nekā brīvā konkurence. Tomēr kā panākt lai monopolists nenoteiktu nesamērīgi augstas cenas savām precēm vai pakalpojumiem?
Lai no tā izvairītos valstij ir jānosaka sava politika attiecībā pret monopoluzņēmumiem, jo šajā gadījumā valsts pārstāv tās iedzīvotāju un uzņēmēju intereses. Šīs intereses lielā mērā ir arī valsts intereses, jo sabiedrisko pakalpojumu, kurus nodrošina monopoluzņēmumi, īpatsvars iekšzemes kopproduktā pieaug un šo pakalpojumu cenu celšanās visspēcīgāk ietekmē inflāciju. Monopoluzņēmumu tarifu īpatsvars kopējā patēriņa cenu indeksā 1998. – 2001. gadā pārsniedza 30 %.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1219982
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация