Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:215522
 
Оценка:
Опубликованно: 07.09.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

2. Pasaules kara beigās (1944 – 1945) Latviju atstāja apmēram 250 000 cilvēku. Trimdā devās lielākā daļa inteliģences – dažādu nozaru kultūras un mākslas darbinieki, zinātnieki, skolotāji, ārsti, inženieri, mācītāji. Dzimtenes atstāšanai bija vairāki iemesli: bailes no „Baigā gada” atkārtošanas, izsūtīšanas, spīdzināšanas, ziņas, ka 1941. g. bija sastādīti papildu deportējamo saraksti, vēlme paglābties mierīgākās vietās un atgriezties Latvijā pēc kara beigām, cerot, ka Padomju Savienība karā zaudēs. Latviešu kultūra turpināja attīstīties ārzemēs, jo Latvijā tā faktiski tika sagrauta. Mākslinieki Latvijā bija materiāli nodrošināti, bet ar stingri ierobežotu iespēju brīvi izteikties, savukārt tālumā esošie varēja brīvi attīstīt savu radošo domu, bet bija šķirti no savas dzimtās zemes un nereti bija atkarīgi no materiālajiem apstākļiem.
Kara beigās latviešu visvairāk bija Vācijā, ko tāpēc sāka saukt par „mazo Latviju”. Pārējie bēgļi apmetās Zviedrijā, Lielbritānijā, ASV, Kanādā un Austrālijā. Emigrantiem svarīgas bija sociālas problēmas, pašpārvaldes organizatoriskie jautājumi, nepieciešamība radīt materiālo bāzi kultūras darbam un uzturēt sakarus starp tautiešiem. Lai nepazaudētu savu identitāti, latvieši izveidoja dažādas organizācijas un apvienības: Pasaules brīvo latviešu apvienību (PBLA), Amerikas latviešu apvienību (ALA), Latviešu nacionālo apvienību Kanādā, Latviešu apvienību Austrālijā. Tika atjaunotas grāmatu izdevniecības, kas izdeva trimdas rakstnieku darbus.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1139035
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация