Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:519461
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.01.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā saturīgos pedagoģiskos strīdos tika noskaidrotas trīs vispārīgas idejās par audzināšanu:
1. Katrā audzināšanas un skološanas darbā vienmēr acu priekšā jātur viss veselais cilvēks – šo ideju savā laikā dziļi pamatoja Pestalocijs, un tā uzsver, ka katrs audzināšanas un mācības galamērķis ir nevis labs profesionāls, bet izaudzināts pilnvērtīgs cilvēks(5, 115.lpp.).
Aleksandrs Dauge to nosauca par humanitātes principu un teica: „Tas ir atzīsts no visiem mūslaiku pedagogiem, un neviena balss pret to nepaceļas” (2, 5.lpp.).
Savā laikā Komenskis rakstīja: „Tā kā no bērnības un audzināšanās ir atkarīga visa turpmākā dzīve, tad mērķis netiks sasniegts, ja ikviena dvēsele nebūs iepriekš sagatavota visam, kas var notikt dzīvē. Līdzīgi tam, kā mātes miesās topošajiem cilvēkiem veidojas vieni un tie paši locekļi, turklāt katram cilvēkam attīstās visi locekļi: rokas, kājas, mēle u.c., kaut arī ne visi kļūst amatnieki, skrējēji, rakstveži, oratori, - tāpat arī skolā viesiem jāmāca viss, kas attiecas uz cilvēku, lai gan katram nākotnē nederēs kaut kas cits” (3, 72.lpp.). Manuprāt, viņa domu var saskatīt par šīs audzināšanas idejas iedīgļu.
Pestalocijs uzskatīja, ka galvenais audzināšanas mērķis ir – izpausme „cilvēcības patiesumā” bērnos. Un tas var būt sasniedzams tikai tad, ja bērnos harmoniski attīstīt viņas dabīgas spējas un dotības. Pēc viņa domām audzināšanai ir jābūt ar dabas-atbilstošu raksturu, tas ir domāts tā- lai audzināšana tiek būvēta saskaņā ar bērnu dabu.
Savukārt M. Štāls savā grāmatā rakstīja, ka audzināšanas mērķis ir divējāds. Pirmkārt, attīstīt un izkopt bērnā mītošos spēkus un tieksmes, resp. attīstīt bērna personību. No šī viedokļa audzināšana ir attīstīšana. Otrkārt, nodot jaunajai paaudzei mūsu priekšteču kulturālo mantojumu: tikumību, reliģiju, mākslu, zinātni. No šī viedokļa audzināšana ir bērna iepazīstināšana ar kulturālām vērtībām un sagatavošana augstākai kulturālās attīstības pakāpei. Šai nozīmē audzināšana ir garīgo vērtību nodošana no vecās paaudzes jaunajai paaudzei. Arī Štāls rakstīja par to, ka audzināšanai un audzināšanas mācībai jāpatur acīs visi cilvēka attīstības posmi. ( 6, 4.lpp.).

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1129864
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация