Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:461922
 
Оценка:
Опубликованно: 04.07.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Tūrisma mītņu veidošanās process Latvijā ir bijis garš un sarežģīts, dažadas varas, politiskie, sociālie un ekonomiskie apstākļi ir atstājuši savu ietekmi uz šīs industrijas attīstību, tāpēc Latvijas tūrisma vēsturē var izdalīt četrus periodus, kuri atšķiras cits no cita ne tikai ar tūrisma darba organizāciju, tūrisma veidiem, ceļotāju skaitu, bet arī ar tūristu izmitināšanas veidiem un vietām. Latvijas tūrisma vēsturē var minēt šadus posmus:
Tūristu mītņu veidošanās pirmsākumi līdz 20.gs. sākumam;
Tūristu mītnes Pirmās Latvijas brīvvalsts laikā (1918.-1940.);
Tūristu mītnes Padomju periodā (1940.-1990.);
Tūrisma mītnes mūsdienās. (Rozīte&Balcere 2001)

Tūrisma mītņu veidošanās pirmsākumi

Pirmais periods aptver viduslaikus, kad tikai sāka veidoties ceļotāju kustību, un turpinās līdz XIX/XX gadsimta mijai, kad sāka veidoties mūsdienu tūrisma nozares pamati. Līdz ar to Latvijas teritorijā pie lielākajiem ceļiem sāk veidoties pirmie krogi, kuri piedāvā arī izmitināsanas iespējas.(Teivens 1995)Vēsturiskajos avotos pirmais krogs ir datēts ar 1384.gadu, kad vācu ordeņa mestrs V. Fon Vrimerhens izlēņo Pallam zemi un brīvu krogu pie Gaujienas pils (Ābols 2005), savukārt pirmā viesnīca Latvijā tiek uzbūvēta Rīgā 1453.gadā. XVI gadsimta pirmajā pusē visā Latvijas teritorijā darbojušies jau 56 krogi, no tiem 44 Vidzemē.(Pāvulāns 1971)
Sekojot tūrisma attīstības tendencēm Eiropā, arī Latvijas teritorijā XVIII un XIX gadsimta sākumā sāk veidoties sanatorijas. Vecākais Latvijas kūrorts atradās Bārbelē, kur 1739.gadā Rīgas pilsētas fiziķis un ārsts Teofils Benjamins Grāfs ārstējis desmit kareivjus, no kuriem izārstējušies 9. (Vīksna 1998) 1763.gads Koncēvičs atver viesnīcu “Hotel de St. Petersburg”. (Ābols 2005) Tad seko Baldones kūrorts, kura oficiālais dibināšanas datums varētu būt 1796.gads. Kūrorts Baldonē pulcēja vairāk kā pus tūkstoti pacientu gadā un XIX gadsimta sākumā bija vislabāk apmeklētais kūrorts Krievijas impērijā. (Vīksna 1998)Tālāk nāk Ķemeru kūrorts: pirmā ēka “Formikahiva”1825.gadā, bet cara ukazs par atklāšanu 1838.gadā. (Lībietis 1928) 1825.gads Aglonas kūrorts, 1834.gads Liepājas kūrorts, (Vīksna 1998) šajā paša gadā tiek atvērta viesnīca Dubultos ar deju zāli, kurā var saiet no 200-300 cilvēki. (Ābols 2005) 1840.gads Dundagas kūrorts, 1841.gads Jelgavā kūrorts “Dorotejas aka”. 1883.gadā grāfs Zībergs izveido Poguļankas kūrortu pie Daugavpils, kur dziedniecībā plaši tiek izmantots kumiss. (Vīksna 1998)
Kūrortu tālākattīstība galvenokārt norisinās Rīgas apkaimē, virzoties vai nu gar jūras līča krastu, vai arī gar lielākajām upēm un XIX gadsimta otrajā pusē kūrorti kļūst īpaši iecienīti pateicoties jaunuzceltajiem dzelzceļiem. Vidzemes piekrastē populārākā Neibāde, Gaujas virzienā – Baltezers, Inčukalns, Ropaži, Sigulda, Cēsis. Daugavas virzienā – Ikšķile, Salaspils, Ogre, Rembate, Koknese, Stukmaņi Rīgas pilsēta-Mežaparks, Pārdaugava. (Vīksna 1998)…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация