Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:185778
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

20.gs. divdesmitajos gados avīzēs paradījās pirmās ziņas par faraonu Tutanhamonu un viņa dārgumiem. Tās bija praktiski neskartas kapenes, kas saglabāja sevī visus faraona dārgumus, tas bija viens no svarīgakiem gadsimta atklājumiem arheoloģijā. Vēlāk avīzēs parādījās raksti ,par nesaprotamām cilvēku nāvēm,to cilvēku navēm ,kas piedalījšies kapeņu atvērsanā, vai to kas kaut kadā veidā bija saistīti ar šiem cilvēkiem. Tā parādījās mīta par Tutanhamona lāstu.
Kaut gan no kapeņu atklāšanas brīža ir pagājuši vairāk nekā 70 gadi, šī tēma ir joprojām aktuāla ēģiptologu starpā. Vēl palika daudz neatbildētu jautājumu sakarā ar “lāsta” upuriem un paša faraona mīklaino nāvi. Tā kā autors vienu no savām profesijas iespējām izskata ēģiptoloģiju, tātad šī tēma ir ļoti aktuāla pašam autoram un arī tiem, kas padziļināti interesējas par ēģiptoloģiju.
Ļoti liela daļa cilvēku zina, kas ir Tutanhamons un viņa kapenes, jo par to ir daudz runāts un to piemin skolas mācību programmā, it kā tas būtu ar kaut ko ļoti atšķirīgas no citiem faraoniem . Autoram tā nešķiet, tāpēc autors izvirzīja tādu darba mērķi: pierādīt, ka Tutanhamons ir ievērots valdnieks tikai tādēļ, ka tas or plaši izreklamēts.
Kā uzdevumus es izvirzu, parādīt lasītājam to, kas ir bijis Tutanhamons, sīkāk pastāstīt par pašu Tutanhamonu un viņa kapenēm, parādīt to, ka arī vēsture var būt intersanta un mīklaina.
Darba gaitā tika izvirzīta hipotēze: Tutanhamons ir tik pazīstamas ar to,ka tas ir viens no nozīmīgākajiem gadsimta atklājumiem ēģiptoloģijā, nevis ar savu unikalitāti.
Darbā izmantotās pētīšanas metodes ir zinātniskās literatūras un interneta rakstu pētīšana, dokumentālās filmas skatīšanās,neliela aptauja. Visos šajos avotos ir daudz sastopama informācija par pašu faraonu un viņa mīklām, bet ne par citu faraona dzīvi, tāpēc radās zināmas problēmas ar viņa raksturošanu.
Pirmajā nodaļā tiks aprakstīts Tutanhamons un viņa kapenes un tā sauktais “Tutanhamona lāsts”. Otrajā nodaļā tiks aprakstīti mazaki pazīstami faraoni .Trešajā-pētnieciskajā daļā, tiks salidzinātas Tutanhamona un citi faraoni ,analizēta aptauja un pierādīta hipotēze.
1922. gadā angļu zinātnieks un arheologs Hovards Kārters atrada gandrīz neskartas kapenes – mūsdienās slavenākā faraona Tutanhamona kapenes, kurš mira 18 gadu vecumā. Viņa nāve ir joprojām tīta miglā.. Zinātnieki vēl joprojām strīdās par viņa nāves iemeslu. Šajās kapenēs atradās nepārspējama dārgumu kolekcija.(skat.2.piel) Ekspozīcijas kodols ir faraona Tutanhamona kapeņu dārgumi, masīvais zelta zārks, viņa zelta maska[1]. Interesanti ir Tutanhamona mauzolejā atrastie mirušā faraona “ikdienas” aizkapa dzīvei domātie priekšmeti (ēģiptieši ticēja aizkapa dzīvei): trauki, krēsli, gultas, izbraucamie rati. Zeltā mirdz scepteris, zelta spieķis, zelta roku un kāju sprādzes.
Faraona Tutanhamona šķirsts izliets no tīra zelta, sver 220 kilogramus. Brīnišķīgi izstrādātas zelta bruņas, kas ietērpj ķermeņa augšējo daļu, apakšējo sedz divi salikti spārnu pāri, kalti no zelta un dārgakmeņiem, sejas maska smalki izstrādāta. Šis zelta šķirsts noglabāts vēl trīs sarkofāgos no zelta, katram uz vāka attēlota faraona sejas maska.[4]
. Kapenes ir daudz mazākas nekā citiem faraoniem – kailām sienām, taču apbedīšanas istabā atradās 3500 priekšmetu, kuru nodādāšanai muzejā prasīja gandrīz piecdesmit dienu. Tikai 1930. gadā, astoņus gadus pēc kapeņu atklāšanas varēja izpētīt sienu gleznojumus vienīgajā izrotātajā kapeņu istabā – apbedīšanas istabā. Sienām bija dzeltena nokrās, gandrīz zelta krāsā, kas pamatoja kāpēc senieēģiptieši šī tipa istabas sauca par Zelta telpām.
Sienu apgleznojumi bija saglabājušies ļoti labi. Dekorācijas – diezgan vienkāršas un tam laikam raksturīgas. Ziemeļu siena, redzama ienākot telpā, attēloja pašu Tutanhamonu centrā, nēsājot dzīvošanas apģērbu, turot rokā valdnieka scepteri un rituāla zizli. Centrālajā zīmējumā atradās divi citi tēli - dievs Oziriss un nākamais faraons Aje, tērpies priestera apģērbā – pantēras ādā. Rietumu sienas apgleznojums ir kopēts no Amduat Grāmatas – saules ceļš car 12 nakts stundām. Ausrtumu siena attēlo karaliskā sarkofāga transportu – šķirstā uz sliedēm atradās sarkofāgs un to velk 12 dažādu sociālo šķiru cilvēki katrs tēries savādākās drēbēs. Dienvidu sienu apgleznoja pēdējo. Tajā Tutanhamons atrodas Anubisa pavadībā .[1]
Pati Tutanhamona mūmija atrodas Karaļu ielejā pie Luksoras. Tutanhamona ceļojuma gulta pīta no niedrēm un ir salokāma, varētu lietot vēl tagad. Ar zeltu izrakstītas sandales, no zelta gatavotas rotas- lietu kastītes un greznumlietiņas. Liela skarabeju (vaboles) kaklarota. Tutanhamona sievas smagie auskari ir apbrīnojami[4] …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация