Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:194718
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.07.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Pašreizējā uzņēmumu ienākuma nodokļa prakses analīze    4
1.1.  Nodokļu klimats Latvijā    4
1.2.  Valsts budžeta ieņēmumi    6
1.2.1.  Nodokļu sistēmas galvenie uzdevumi un struktūra    6
1.2.2.  Nodokļu ieņēmumi valsts budžetā    9
1.3.  Uzņēmumu peļņas izmaiņas    13
1.3.1.  Kā peļņa kļūst par apliekamo ienākumu    13
1.3.2.  Uzņēmumu ienākuma nodokļa diferencēšana    16
2.  Ārvalstu pieredze    19
  Priekšlikumi un secinājumi    22
  Izmantotā literatūra    24
Фрагмент работы

1. Pašreizējā uzņēmumu ienākuma nodokļa prakses analīze
1.1.Nodokļu klimats Latvijā

Šim jautājumam ir divas svarīgas puses. Pirmkārt, jāaplūko nodokļu likumdošana: kāds ir kopējais nodokļu slogs, tā sadalījums pa nodokļu veidiem un maksājumu grupām. Otrs jautājumu loks ir saistīts ar nodokļu iekasēšanu. Parasti vietējie uzņēmēji uzskata, ka viens no būtiskākajiem faktoriem, kas kavē investīciju ieplūdi Latvijā, ir nodokļi. Lai gan tiek apgalvots, ka Latvijā ir lēts darbaspēks, pievienojot citām izmaksām obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, iznāk, ka darbaspēks vairs nemaz nav tik lēts.
Bez šaubām, arī ienākuma nodokļu likmes ir augstas, savukārt pievienotās vērtības nodoklim ir tikai viena likme – pietiekami augsta un bez atlaižu iespējām. Investori pamatoti ir nobažījušies par iedzīvotāju nelielo pirktspēju, ņemot vērā to, ka algas ir zemas un nodoklis uz patēriņu ir augsts. Investoriem jārēķinās, ka tirgus Latvijā ir ierobežots.
Manuprāt, vienmēr tiek pārspīlēta viena nodokļa – uzņēmumu ienākuma nodokļa – nozīme. Gandrīz visās attīstītākajās valstīs ir noteikums, ka, samaksājot nodokli vienā valstī, tas tiek atskaitīts, maksājot nodokļus citā valstī. Tas nozīmē, ka ASV un Rietumeiropas valstu investoriem – lielām starptautiskām uzņēmējsabiedrībām – nav būtisks šī nodokļa apmērs, jo viņu mītnes zemēs tiem samazinās maksājamā nodokļa apmēru par Latvijā jau maksāto summu. Vienlaikus tam tomēr ir nozīme, jo nauda ieplūst no dažādiem investīciju fondiem, kas ir izvietoti ārzonās vai zemu nodokļu valstīs. No šādu fondu, kas varētu kļūt par pietiekami lieliem investoriem, viedokļa Latvijas uzņēmumu ienākuma nodoklis (25%) ir augsts, īpaši, ja to salīdzina ar analogiem nodokļiem kaimiņvalstīs. Igaunijā šobrīd ir spēkā tikai dividenžu nodoklis. Uzņēmumā reinvestētie ienākumi netiek aplikti ar nodokli. Lietuvā uzņēmumu ienākuma nodoklis ir pietiekami augsts, bet plašas reivestētās peļņas nodokļa atlaides. Krievijā uzņēmumu ienākuma nodokļa likme ir samazinājusies līdz 15%. Tātad Latvijā nodokļu režīms ir salīdzinoši sliktāks nekā valstīs, kuras parasti tiek izvērtētas kā alternatīvas ieguldījumu vietas. Ikviens investors izskata 3-4 valstu variantus, kurās varētu, piemēram, izvietot ražotni. Tāpēc svarīgi, lai uzņēmumu ienākuma nodoklis Latvijā kļūtu konkurētspējīgs.
Pozitīvi ir tas, ka kopš 1995.gada būtiski mainījušās nodokļu likmes salīdzinājumā ar 90.gadu sākumu un, pateicoties tam, nodokļu klimats ir uzlabojies.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1177761
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация