Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:668847
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.04.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Vārda brīvības princips    4
2.  Cenzūra    5
3.  Vārda brīvības garantijas LR tiesības aktos    6
3.1.  LR Satversme    6
3.2.  Plašsaziņu līdzekļu darbības regulējums.    8
3.2.1.  Likums par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem.    8
3.2.2.  Radio un televīzijas likums    10
  Literatūras saraksts    10
Фрагмент работы

Vārda brīvība ir viena no demokrātiskās valsts pamattiesībām, tā ir brīvība izteikt savus spriedumus, sniegt komentārus, savu viedokli. Vārda brīvība ir attiecināma gan uz verbālo informāciju, gan uz māksliniecisko izteiksmes veidu ( piemēram , gleznošana, reklāma).
Latvijas valsts ilgus gadus bija pakļauta dažādām diktatoru un totalitāriem režīmiem, kur vārda brīvības vienkārši nebija. Pastāvēja stingra cenzūra, cilvēki teica to, ko no viņiem sagaidīja, kas bija atļauts, ko drīkstēja teikt. Visi dzīvoja bailes pateikt ko lieku, pierada un nākamas paaudzes jau nezināja neko citu, viņiem bija izveidojies noteikts viedoklis no viendabīgas informācijas saņemšanas.
Līdz ar neatkarības atgūšanu atnāca arī vārda brīvība un cenzūra tika aizliegta. Sākumā ierobežojumu bija mazāk, taču ar laiku to skaits pieauga.
Jā, arī demokratikaja, neatkarīgajā valstī pastāv noteikti vārda brīvības ierobežojumi, kurus nosaka samērīguma princips. Vārda brīvības princips bieži krustojas ar informācijas atklatibas un pieejamības principu un ar cilvēka goda un cieņas aizsargāšanu.
Vārda brīvības ierobežojumi ir nepieciešami, ja vārdi aizkar personas godu un cieņu, rada draudus demokrātiskas valsts pastāvēšanai. Ierobežojumu ieviešanas kārtība ir ļoti individuāla katras atsevišķām gadījumam, tāpēc ir tik grūti ievest kādus standartus šajā jomā, lai tie nebūtu pretrunā ar vārda brīvības kā demokrātijas pamata principu.
Vārda brīvību Latvijā garantē Latvijas Republikas Satversme, kā arī masu saziņas līdzekļu likumi: Likums par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem, Radio un televīzijas likums.
Referāta tēma – vārda brīvības princips – ir ļoti aktuāla, jo bieži šis princips tiek savdabīgi interpretēts un izklāstīts. Referātā es aplūkoju vārda brīvības principa būtību, cenzūras jēdzienu un arī Latvijas tiesību aktus, kas vārda brīvības principu regulē.
Vārda brīvība pieder pie tā sauktajām pirmās paaudzes cilvēktiesībām un tiek uzskatīta par vienu no vissvarīgākajām cilvēku pamattiesībām.
Vārda brīvība aptver ļoti plašu jomu un ietver divus aspektus – privāto un publisko aspektu. Vārda brīvības privātais aspekts nozīmē, ka katrai personai ir tiesības uz saviem uzskatiem, tiesības turēties pie tiem, brīvi tos paust. Vārda brīvība ir viens no nepieciešamajiem nosacījumiem tādas sabiedrības veidošanā, kura būtu balstīta uz savstarpēju cieņu. Savukārt vārda brīvības publiskais aspekts attiecas uz ikviena tiesībām saņemt informāciju un paust savus uzskatus jebkurā veidā – mutvārdos, rakstveidā, vizuāli, ar māksliniecisko izteiksmes līdzekļu palīdzību u.tml. Pie šiem informācijas izplatīšanas un uzskatu paušanas veidiem pieder arī masu informācijas līdzekļi – radio un televīzija. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1178348
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация