Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:797385
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Francija    4
  ASV konstitūcija    6
  Sievietes tiesības    6
  Vēlēšanas reforma Latvijā    7
  Mūsdienas    8
  Literatūras saraksts    9
Фрагмент работы

Tiesības balsot politisko vēlēšanu laikā ir ieguvušas nosaukumu “balsstiesības”. Pateicoties tām, tu vari ievēlēt cilvēkus valsts amatiem, kā arī akceptēt vai noraidīt likumus, kas izvirzīti tautas apspriešanai.
Cilvēces vēsturē visbiežāk balsstiesības ir piederējušas kādai īpaši izvēlētai cilvēku grupai. Tiesības katram cilvēkam vēlēt un tikt ievēlētām ir pilnīga demokrātija, taču šīš tiesības arī šodien ne visur un ne vienmēr tiek ievērotas. Visos laikos bijuši zināmi ierobiežojumi! Daži no tiem bijuši pamatoti, daži – netaisnīgi. Dažadās valstīs un dažados laikos pastāvējuši ierobežojumi, kas attiecas uz cilvēka vecumu, dzimumu, reliģiju, ādas krasu, izglītību, materiālo un sociālo stāvokli, kā arī nodokļu norēķiniem.
Senajā Grieķija un Senajā Romā vērojami demokrātijas asni. Tur pastāvēja arī primitīva balsošanas forma. Piemēram, Atēnēs kopsapulcēs ļaudis balsojot pacēla rokas, kad runa bija par sabiedriskām problēmām. Taču, tiklīdz jautājums skāra cilvēkus, izmantoja aizklāto balsošanu. Ļaudis, piemēram, varēja atstādināt no amata cilveku, kurš bija kritis nežēlastībā. Tikai brīvajiem pilsoņiem bija tiesības balsot. Balsstiesību nebija vergiem un svešzemniekiem, turklāt pēdējiem nebija nekādu iespēju kļūt par pilsoņiem.
Viduslaiku periodā pilsētniekiem un brīvajiem pilsoņiem lielpilsētās bija tiesības ievēlēt mēru. Taču balsstiesībām bija mantiskie ierobežojumi. Renesanses laikmetā pār tautu valdīja aristokrātija: vienkāršajiem ļaudīm balsstiesību nebija.
Attīstoties tirzniecībai un rūpniecībai, Eiropā parādījās pirmie uzņēmēji, un arīviņi ieguva balsstiesības. Ierobežojumus, kasattiecās uz vecumu un citiem no dzimšanas piemītošiem raksturojumiem, nomainīja ierobežojumi, kas attiecās uz cilvēka mantisko stāvokli.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация