Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:474922
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Verdzība – sabiedriskās attiecības, kurās daļa cilvēku (vergi) tiek uzskatīti par citu īpašumu un tāpēc ir beztiesīgi. Arī sabiedriski ekonomiska sistēma, kas balstās uz vergu darbu.

Lielā Enciklopēdiskā Vārdnīca, Jumava, 2003, Rīga

Verdzība – Vēsturiski pirmā cilvēka ekspluatācijas forma. Verdzības apstākļos vergs kopā ar ražošanas līdzekļiem bija vergtura īpašums. Verdzības sociālie priekšnoteikumi radās pirmatnējo kopienu iekārtas sairšanas procesā. Verdzība sāka veidoties Tuvajos Austrumos 4. gt. p.m.ē.

Verdzības iekārta – Cilvēces vēsturē pirmā šķiru sabiedriski ekonomiska formācija, kas balstās uz ražošanas līdzekļu privātīpašumu. Īpašniekam (vergturim) pieder arī pats ražotājs (vergs). Senākās vergturu valstis (Mezopotāmija, Ēģipte) izveidojās 4. un 3. gt. p.m.ē. Augstāko attīstības pakāpi verdzība sasniedza Senajā Grieķijā (5. – 4. gs. p.m.ē.) un Senajā Romā (2.gs. p.m.ē. – 2. gs. m.ē.). Verdzību (4. – 6. gs. m.ē.) nomainīja feodālisms.
Verdzība ir plaši apskatīts un skaidrots jēdziens, tāpēc referātā es došu nelielu ieskatu par verdzības uzplaukumu ASV, kā arī uzskates materiālus. Es uzskatu, ka verdzību nav viegli raksturot vai pierādīt, tā tiek slēpta, netiek atzīta, par to nerunā, vergturi to formulē savādāk utt. Pasaules vēsturē ir radušies kari verdzības dēļ, nošķīrušās tautas, izzudušas reliģijas un kultūras – vergturiem tā ir nesusi varu un bagātību, citus pazudinot bezdibenī... , tomēr verdzība ir bijusi vēstures nozīmīga sastāvdaļa un veidotāja. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация