Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:115460
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Āda, ādas uzbūve, kopšana, apģērba ietekme uz ādu.

Āda ir ķermeņa ārējais apvalks. Tās virsma ir apmēram 2 kvadrātmetri, bet biezums svārstās no 0,3 mm uz plakstiņiem līdz 3 vai vairāk milimetriem uz delnām un pēdām.
Āda sastāv no trīs slāņiem- virsādas, īstās ādas un zemādas. Ādā ir sviedru dziedzeri, tauku dziedzeri un piena dziedzeri. Arī nagi un mati ir ādas veidojumi.
Ādas slāņi.
Ādas ārējais slānis- virsāda jeb epiderma (epi- virs, derma- āda)- sastāv no daudzkārtainā epitēlija. Virsādas dziļākajos slāņos šūnas nemitīgi vairojas un pakāpeniski tuvojas ādas virsmai, kur pārragojas un izveido raga kārtu. Raga kārtas ārējās šūnas nolobās.
Īsto ādu jeb dermu veido blīvie saistaudi, tajā ir daudz asinsvadu, limfvadu, nervu un receptoru- uztverošo nervu veidojumu. Īstā āda iespiežas virsādā pauguriņu veidā, tāpēc virsādā rodas šķautnītes un rievas, kas uz delnas veido katram cilvēkam raksturīgu zīmējumu.
Zemāda sastāv no taukaudiem. Taukaudi aizsargā organismu no atdzišanas un mehāniskiem bojājumiem, tie ir barības rezerve slimības vi bada gadījumā.
Āda sargā cilvēku no dažādiem nelabvēlīgiem metereoloģiskiem, mehāniskiem un ķīmiskiem faktoriem. Vesela āda kavē gandrīz visu mikrobu un vīrusu iekļūšanu cilvēka organismā, ragviela pasargā no daudzu ķīmisko vielu iedarbības. Sviedru un tauku dziedzeru darbība nodrošina ādas virsmas skābo reakciju, kas arī kavē mikroorganismu augšanu. Visas jau minētās ādas funkcijas ir traucētas, ja tā ir netīra. Organiskās vielas, kas sakrājas uz ādas, pakāpeniski sadalās, un izdalās gāzes ar nepatīkamu smaku, kairina ādu un aizsprosto ādas tauku un sviedru dziedzerus. Tas viss rada labvēlīgus apstākļus dažādu slimību (dermatīts, sastrutojumi, dažādas sēnīšu slimības) attīstībai, tiek traucēta ādas termoregulācija.
Parasti visvairāk netīrumu sakrājas uz plaukstu ādas, kā arī zem nagiem, tādēļ arī nagu regulārai apgriešanai ir tik liela nozīme.
Dažas īpatnības ir novērojamas kāju pēdu ādai. Tajā ir daudz sviedru dziedzeru. Sviedru pastiprinātu izdalīšanos var veicināt cieši apavi no gaisu necaurlaidīgiem materiāliem. Liela nozīme ir arī zeķu gaisa caurlaidībai.
Nepieciešams regulāri mazgāt visu ķermeni un matus (ne retāk kā vienu reizi nedēļā ).
Apģērba uzdevums ir atvieglot cilvēka ķermeņa termoregulāciju un pasargāt cilvēku no nelabvēlīgiem meteoroloģiskiem un mehāniskiem faktoriem.
Apģērba īpašībām jāatbilst cilvēka dzīves un darba apstākļiem, jānodrošina optimāla gaisa un mitruma apmaiņa starp cilvēku un ārējo vidi.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация