Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:971074
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.01.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Antīkā etnogrāfiskā tradīcija un Tacita darbs Ģermānija    5
2.  Vēstījuma salīdzinošais aspekts Tacita darbā Ģermānija    9
2.1.  Tieši salīdzinājumi    9
2.2.  Netieši salīdzinājumi    12
3.  Vēstījuma virzība Tacita darbā Ģermānija    22
  Secinājumi    26
  Izmantotā literatūra un avoti    27
Фрагмент работы

Secinājumi
Tacita laikā bija izveidojusies plaša un daudzveidīga etnogrāfiskā tradīcija. Visai izplatīta pieeja bija etnogrāfiska satura darbos aprakstīt svešu kultūru, izmantojot savas kultūras terminus un salīdzināt to ar sev ierasto vidi, tādēļ tajos vienmēr bijis daudz salīdzinājumu un kontrastu. Nozīmīga etnogrāfijas funkcija bija aplūkot morāla un sociāla rakstura jautājumus un radīt kontrastu ar paša autora sabiedrību, lai ļautu labāk izvērtēt tās paražas un dzīvesveidu. Tacita darbs Ģermānija ir vienīgā tīri etnogrāfiskā monogrāfija, kas saglabājusies no antīkās pasaules un arī tajā uzskatāmi parādās šis salīdzinošais aspekts un kontrasts ar autora sabiedrību.
Salīdzinošais aspekts darbā izpaužas gan tiešos, gan netiešos salīdzinājumos. Tiešu salīdzinājumu darbā nav daudz, tomēr tie parādās, runājot par visdažādākajām dzīves jomām. Netiešu salīdzinājumu ir daudz vairāk. Lielākā daļa no tiem parāda ģermāņus kā morāles paraugu Tacita laika romiešiem, jo tie kā cilšu sabiedrība ir brīvi no netikumiem, kurus rada civilizācija – mantkārības, greznības, neuzticības. Bieži tie ir tikumos pielīdzināti senajiem romiešiem to idealizētajā pagātnē.
Vēstījumu var saturiski iedalīt divās daļās. Pirmajā daļā tiek aplūkoti ģermāņi kopumā, otrajā viena pēc otras tiek aplūkotas dažādas ģermāņu ciltis, autoram sekojot perigiētiskajai tradīcijai un it kā vedot lasītāju ceļojumā pa visu Ģermāniju. Darbā nav daudz ģeogrāfisku un vēsturisku detaļu, visa uzmanība tiek veltīta ģermāņu paražām, tikumiem.
Vēstījumā darba pirmajā daļā tiek akcentētas tieši tās lietas, kuras kurās ģermāņi parādās kā morāles paraugs romiešiem. Otrajā daļā, kur tiek aplūkotas dažādas ģermāņu ciltis, lai arī bieži vien tiek norādīta kāda lieta, kas īpaša konkrētajai ciltij un dažas no tām tiek izceltas vairāk nekā pārējās, var just, ka Tacitam atšķirības starp dažādām ciltīm šķiet nenozīmīgas salīdzinājumā ar to kopējo dabu, tikumiem un paražām, kuras izklāstītas darba pirmajā daļā.
Redzams, ka darba galvenais mērķis nav bijis vienkārši aprakstīt ģermāņu ciltis, bet gan caur netiešu salīdzinājumu kritizēt sava laika romiešu tikumus, sabiedrisko un politisko dzīvi pretstatot tos ģermāņu paražām un nesamaitātajiem tikumiem. Uz to norāda gan darbā sastopamie netiešie salīdzinājumi, gan arī visa vēstījuma virzība.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация