Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:764437
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Lai sajustu krāsas, gaismas impulsam caur redzes aparātu ir jāsasniedz mūsu smadzeņu redzes centrs. Gaisma var iziet gan tieši no priekšmeta, kas izstaro gaismu - saules vai mākslīgā avota, gan arī tā var atspīdēt no kāda priekšmeta, kas neizstaro gaismu, vai izspraukties cauri šiem objektiem. Acu tīklene uztver konkrētu gaismas impulsu un signāla vai impulsa veidā to pastiprina uz smadzenēm.
Redzes aparāts, ar kura palīdzību mums tiek nodota gaisma un tās krāsu īpašības, visiem, kam tas ir kārtībā, ir vienāds. Tā darbība ir apbrīnojama - cilvēka acs spēj atšķirt aptuveni 10 miljonus krāsu toņu. Visi krāsu toņi rodas fotoreceptoru, kas atrodas acs ābolā, savstarpējas darbības rezultātā. Dažāda nūjiņu kairinājuma pakāpe, kas ir jūtīga pret sarkanu, zaļu un zilu, izsauc attiecīgās hromatiskās krāsu sajaukšanu. Vienādos impulsos mēs redzam baltu, pelēku vai melnu krāsu, t.i. rodas aromātiskās krāsas sajūta.
Īpašības, kas ietekmē krāsu uztveri - dzīves pieredze, vērtību pozīcija un sistēma, tiek uzskatītas par nenosakāmām, t.i. tās nav izmērāmas. Bez psiholoģiskiem faktoriem mūsu krāsu uztveri iespaido simboli. Mūsu krāsu vērtējums ir atkarīgs gan no tā, kas mēs esam šajā pasaulē, gan arī no tā, ko krāsas nozīmē mūsu kultūrā.
XX gadsimtā tika veikti daudzi pētījumi par krāsu ietekmi uz cilvēku. Par pirmo darbu šajā sfērā var uzskatīt 1810. gadā iznākušo J.V.Gētes “Krāsu mācību” , kurā dzejnieks, pretēji fiziķu viedoklim, pasvītroja emociju un pieredzes nozīmi mūsu krāsas uztveres procesā.
Krāsu ietekme pārsvarā tik noteikta uz aprakstīto pārdzīvojumu analīžu pamata. Par izmērāmu tiek uzskatīta kvalitatīvi dažādu izstarojumu ietekme uz mūsu fizioloģisko stāvokli - asinsspiedienu, pulsa biežumu, hormonu daudzumu un kustību ātrumu. Gaismas plūsma, kas atstarojas no mums apkārtesošajām virsmām, uz ķermeni neatstāj tik izmērāmu ietekmi kā monohromatiskais izstarojums, gaismas ietekme ir vairāk emocionāli - psiholoģiska. Bez tam, izmēģinājuma rezultāti norāda arī uz to, ka mūsu organismam ir atbildes reakcijas uz spēcīgiem krāsu kairinājumiem.…

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1194007
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация