Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:654075
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.04.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Zviedrijas tiesību sistēmas vēsturiskie pamati    4
  Zviedrijas konstitucionālo tiesību attīstība    6
  Tiesību avoti    8
  Zviedrijas tiesu sistēma    9
  Nobeigums    12
  Izmantotā literatūra    13
Фрагмент работы

ZVIEDRIJAS TIESĪBU SISTĒMAS VĒSTURISKIE PAMATI

Līdz XII gadsimtam ziņas par Skandināviju atrodamas sengrieķu, Romas un Bizantijas rakstītajos avotos. Romas vēsturnieks Tecits I gs. Zināja par svejiem - austrumskandināvu cilšu grupu, kas devusi vārdu mūsdienu Zviedrijai. Bija pazīstami arī goti(geti). Skandināvijā pirmie rakstītie avoti bija rūnu akmeņi, no kuriem senākie datējami ar IV – V gs., bet vairums attiecas uz vikingu laikmetu. No XII gs. Vidus Zviedrijā zināmi pirmie diplomi, testamenti, apliecināti dāvinājuma, pārdevuma un ieķīlājuma dokumenti, kā arī Zviedrijai adresētas pāvesta bullas latīņu valodā.
Aptuveni I gs. vidū Zviedrijā veidojās atsevišķas cilšu savienības, ko vadīja vēlēti vadoņi – konungi. Laika posmu no 800.g. līdz 1050,.g. sauc par vikingu laiku. Šajā laikā skandināvi atklāja un kolonizēja Islandi, Farēru salas, kā arī citas salas Ziemeļatlantijā. Vikingi nodibināja savas karaļvalstis Britānijā, Francijā (Normandija), Dienviditālijā( Sicīlijas karaļvalsts), viņi likuši pamatus pirmajai lielkņazu dinastijai Krievzemē (Rjurikoviču dinastija). Vikingu laikmetā vairums valsts iedzīvotāju bija bondi –nedižciltīgi, brīvi savu īpašumu – gordu saimnieki, kurus vadīja vadoņi un skaitliski neliela dzimtas aristokrātija. Bondiem bija tiesības nēsāt ieročus, vadīt savu saimniecību, lemt par savu tuvinieku likteni un dzīvību. Bondi vēlēja un padzina konungu (karali), kopienas vecākos un tiesnešus.
Sabiedriskās un tiesas lietas risināja tautas sapulcē – tingā. Tajā piedalījās visi brīvie vīrieši, vēlāk ģimeņu pārstāvji. Islandē no tautas sapulces – altinga 930.g. izveidojās tāda paša nosaukuma parlaments, ko var uzskatīt par vecāko parlamentu pasaulē, kas darbojas līdz mūsdienām (ar pārtraukumu 1800 – 1842.g.). Bondu kārtas nozīme Zviedrijā saglabājās visus viduslaikus un ir viena no valsts svarīgākajām īpatnībām.
No XIII gs. otrās puses ir saglabājušās baznīcas zemes īpašumu grāmatas, karaļu un sapulču lēmumi. Īpašu vietu rakstīto avotu vidū ieņem atsevišķu apgabalu – landu – tiesību pieraksti (XIII – XV gs.). Tie satur informāciju par zviedru sabiedrisko dzīvi, tajos atrodamas senās paražu tiesības. Šo likumu uzbūve, tāpat kā daudzu citu viduslaiku likumu uzbūve balstās uz precedenta principu.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1222245
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация