-
Rīgas Melnais balzams
Nr. | Название главы | Стр. |
1. | Ievads | 2 |
2. | „Rīgas Melnais balzams” | 3 |
Noslēpumainā balzama recepte | 3 | |
Melnā balzama maģiskās īpašības | 4 | |
3. | Ozolkoka mucas un māla trauks | 4 |
4. | „Rīgas Melnais balzams” Latvijā un pasaulē | 5 |
5. | Latvijas nācijas apreibināšanās gaume | 6 |
6. | Pircēji | 7 |
7. | „Rīgas Melnā balzama” popularitāte un iegūtas medaļas | 8 |
8. | Reklāma | 9 |
9. | Konkurenti | 10 |
10. | Makro un mikro vides ietekme | 11 |
11. | Izmantotā literatūra | 12 |
Rīgas Melnais balzams un tā garša, leģenda un īstums ir izdzīvojis cauri gadsimtiem, pārdzīvojot Krievijas impēriju, divus pasaules karus un aukstasinīgo 20. gs. racionālismu. Tas ir viens no retajiem Latvijas simboliem, kurš nepaliek vienīgi mūsu ciemiņu atmiņās vai fotogrāfijās, bet tiek aizvests līdzi.
Balzamu, kam piemistu brīnumainas spējas, alķīmiķi centās izgatavot jau 16. un 17. gadsimtā. Unikālā dzēriena recepti 18. gadsimta vidū radījis Rīgas farmaceits un kalējs Abrahams Kunce. Savu izloloto eliksīru no sakņu, lapu, ziedu un pumpuru uzlējumiem viņš nodēvēja par „Kunces melno balzamu”. Pirmās rakstu liecības par šo dzērienu meklējamas ap 1752.gadu.
1847. gadā tika nodibināta Alberta Volfšmita fabrika, kas ražoja īsto „Rīgas zāļu balzamu”, kas turpināja darboties līdz pat 1940.gada notikumiem. …
