Оценка:
Опубликованно: 12.12.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
  • Конспект 'Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma HACCP', 1.
  • Конспект 'Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma HACCP', 2.
  • Конспект 'Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma HACCP', 3.
  • Конспект 'Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma HACCP', 4.
Фрагмент работы

HACCP (Hazardz Analyses and Critical Control Points) ir angļu vārdu saīsinājums, kas tulkojumā nozīmē: Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti.
HACCP – pārtikas uzņēmuma paškontroles sistēma, drošas un nekaitīgas pārtikas apritei, kura iekļauj sevī katra pārtikas aprites posma uzraudzību un analīzi, nosaka posmus pārtikas apritē, kuri ir kritiski (bīstami) pārtikas drošībai un nekaitīgumam un ievieš efektīvas kontroles un uzraudzības procedūras šajos posmos.
Pasaules praksē pārtikas drošuma jautājumu risināšanā izmanto sistēmas pieeju, kad tiek noteiktas pamatprasības vai principi pārtikas produktu nekaitīguma nodrošināšanai. Šī sistēma tika radīta speciāli pārtikas uzņēmumiem. Tās pamatā ir Laba higiēnas un Laba ražošanas prakse. HACCP mērķis ir nodrošināt pārtikas nekaitīgumu (drošumu) un kvalitāti. HACCP sistēmas ieviešana ļauj samazināt izmaksas preventīviem pasākumiem, kurus jāveic lai saglabātu gala produkta drošumu, to skaitā arī izdevumus vides un produktu laboratoriskajiem izmeklējumiem.
Veiksmīgas HACCP ieviešanas priekšnosacījumi
Pastāv vairāki priekšnoteikumi, kuri uzņēmuma īpašniekiem un vadītājiem ir jāakceptē, pirms sākt darbu pie savas HACCP sistēmas un kvalitātes vadības sistēmas veidošanas:
• ir jānotic, ka nepastāv universālas, jau sagatavotas HACCP sistēmas, ko var vienkārši nopirkt un kas der visiem nozares uzņēmumiem,
• ir jāapzinās, ka darbs līdz sistēmas pilnīgai ieviešanai aizņems astoņus līdz divpadsmit mēnešus un tas prasīs daļu no speciālistu darba laika,…

Atlants