-
Ēdināšanas uzņēmuma sanitāri higēniskais novērtējums
Nr. | Название главы | Стр. |
1. | UZŅĒMUMA PLĀNOJUMS UN IEKĀRTOJUMS | 3 |
1.1. | Ēkas un iekārtas | 3 |
1.2. | Pārtikas ražošanas telpa | 5 |
2. | Ūdens apgāde | 7 |
2.1. | Dzeramā ūdens apgāde | 7 |
2.2. | Dzeramā ūdens kvalitāte | 7 |
3. | Mazgāšanas un dezinfekcijas iekārtas | 8 |
4. | Apgaismojums | 9 |
4.1. | Apgaismojuma ierīču izvietojums | 9 |
4.2. | Apgaismes ķermeņi, to armatūra | 9 |
5. | Ventilācija | 10 |
6. | Ģērbtuves un tualetes | 11 |
7. | Roku mazgāšanas iekārtas uzņēmuma zonās, kur strādā ar pārtiku | 12 |
8. | Iekārtas un darba rīki | 13 |
9. | Ražošanas higiēnas prasības | 14 |
10. | Personāla higiēna | 15 |
10.1. | Prasības apaviem, galvassegām, apģērbam | 16 |
10.2. | Sanitārais minimums | 17 |
10.3. | Rīkošanas savainojuma gadījumā | 17 |
10.4. | Medicīniskās apskates | 18 |
11. | Pārtikas nekaitīguma nodrošinājums | 19 |
12. | Pārtikas atkritumi | 21 |
13. | Pielikums | 22 |
1. UZŅĒMUMA PLĀNOJUMS UN IEKĀRTOJUMS
• Ēdināšanas uzņēmums atrodas Rīgā,centra rajonā,dzīvojamās ēkas pirmajā stāvā
• Tuvākās ēkas atrodas salīdzinoši netālu, aptuvenais attālums 15 metri
• Ēkas tuvumā ir pieejama autostāvieta uzņēmuma viesiem un darbiniekiem
• Piebraucamais ceļš ir no cieta seguma - bruģa
• Ēkai ir divi piebraucamie ceļi, pa vienu notiek produktu piegāde , bet otras puses ceļā notiek konteineru pievades ceļš atkritumu izvešanai, kas nodrošina sanitāri higēnisko normu prasības ievērošanu
• Atkritumu platforma aptuveni atrodas 30 metru attālumā no ēkas, un par to savākšanu atbild centralizētā sistēma
Kopumā uzņēmums no atrašanās viedokļa atbilst sanitāri higiēniskajām normām. Atbilst arī norādījumi par ražošanas telpām pēc Higiēnas vadlīniju ieteikuma, ka tām vajadzētu atrasties uz ziemeļu pusi, jo tas samazina insektu daudzumus, kā arī nodrošina temperatūras nemainīgumu un telpas nesakaršanu dienas karstajā periodā.
Tā kā restorāns atrodas daudzdzīvojamā ēkā, tas ir pakļauts centralizēta pilsētas ūdensvada sistēmai un kanalizācijai.
1.1. Ēkas un iekārtas
Ēka ir labā tehniskā, kā arī vizuālā stāvoklī.
Uzņēmumā darbojas stingri noteikts mazgāšanas – dezinfekcijas plāns, par ko atbild apkopējas. Šis plāns tiek ievērots un kontrolēts, apkopējai atzīmējot tīrīšanas laikus kontrollapā.
…
Ēdināšanas uzņēmumam ir jāievēro labas higiēnas prasības, lai tas varētu veiksmīgi strādāt un piedāvāt drošu un kvalitatīvu produkciju patērētājam. Ēdināšanas uzņēmuma darbībai jābūt izplānotai līdz katrai detaļai, lai tas spētu realizētu savu gatavo produkciju, tai skaitā apkārtnei un būvniceībai jātbilst visām noteiktajām normām. Ēdināšanas uzņēmumiem ir izstrādātas vadlīnijas, pēc kurām vadoties vajadzētu veidot savu uzņēmumu, lai tas būtu sanitāri un higiēniski drošs, gan patērētājam, gan darbiniekam. Tāpat uzņēmumam jāievēro regulas, kuras ir noteiktas ar likumu. Darbā tiek analizēt ēdināšanas uzņēmums, kurš atrodas Talsu novadā. Mērķis: izvērtēt ēdināšanas uzņēmuma atbilstību sanitāri – higiēnisko normu prasībām. Metode: izmantojot sekojošu likumdošanas aktu prasības (Labas higiēnas prakses vadlīnijas atklāta tipa ēdināšanas uzņēmumiem)
