-
Vielmaiņa un enerģijas maiņa. Termoregulācija
Cukura diabēts ir hroniska slimība,kas rodas,ja aizkuņģa dziedzeris neizstrādā pietiekoši daudz insulīna. Insulīns veicina glikozes iekļūšanu šūnās. Ja trūkst insulīna, cilvēkam rodas cukura diabēts jeb cukurslimība. Aizkuņģa dz.izstrāda 30-40 DV insulīna d/n.
• Pilnīgs insulīna defecīts-10 % no diabēta pacientiem.
• Nepilnīgs insulīna defecīts-90 % no diabēta pacientiem.
TAUKU MAIŅA
Tauki-organiski savienojumi, glicerīna un taukskābju esteri (triglicerīdi), pieder pie lipīdiem. Kopā ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām tauki ir dzīvnieku, augu un mikroorganismu šūnu sastāvdaļa. Pieaugušam cilvēkam nepieciešamais tauku daudzums ir 60 – 100g dienā.
Tauku iedalījums:
• Dzīvnieku taukos-satur galvenokārt piesātinātās taukskābes (izņemot zivju eļļas)
• Augu taukos jeb eļļās-satur galvenokārt nepiesātinātas taukskābes (izņemot kokosriekstu un kakao taukus)
Veidi:
Piesātinātās-palmitīnskābe un stearīnskābe, atrodas augu un dzīvnieku taukos. Palielina sirds slimību risku, veicina saslimšanu ar vēzi, kā arī aptaukošanos. Paaugstina arī “sliktā” holesterīna līmeni asinīs.
…
VIELMAIŅA-ir vielu apmaiņa starp organismu un apkārtējo vidi – vielu uzņemšana, izmantošana un galaproduktu izvadīšana. ASIMILĀCIJA/ANABOLISMS-vielu uzņemšana un pārvēršana par audu sastāvdaļām un enerģijas krājumu papildināšana. Asimilācija nodrošina organisma augšanu un audu attīstīšanos. DISIMILĀCIJA/KATABOLISMS-ir dzīvās vielas noārdīšanās un enerģijas atbrīvošanās. Disimilācija cilvēka organismā nodrošina enerģiju sintēzes procesiem un audu specifiskai darbībai – muskuļu kontrakcijai, nervu impulsu pārvadei u.c. OLBALTUMVIELU MAIŅA Olbaltumvielas - lielmolekulāri savienojumi, kas sastāv no aminoskābēm, kuri satur N. Galvenais orgāns, kurā sintezējas organismam specifiskās OBV ir aknas. Olbaltumvielas iedala: • Vienkāršas olbaltumvielās (proteīnos), kuru molekulas veidotas tikai no aminoskābēm (albumīni, globulīni,histoni,skleroproteīni)
