Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:804429
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.02.2016.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

7.Kas ir Maltusa teorija? Kāpēc tā ir kļūdaina?
1798. gadā Maltus publicēja savu pirmo un slavenāko darbu “Eseja par apdzīvotības principiem un kā tie ietekmē sabiedrības tālāku izaugsmi” (Essay on the Principles of Population as It Affects the Future Improvement of Society), kurā formulēja šādu sakarību: dzimumu savstarpējas pievilkšanās dēļ dzimstības līmenis tiecas uz maksimumu un cilvēki vairojas ģeometriskā progresijā, dubultojot savu skaitu ik pēc 25 gadiem. Turpretī, saskaņā ar zemes auglības samazināšanās likumu, iztikas līdzekļu daudzums palielinās tikai aritmētiskā progresijā. Lai pārvarētu šo pretrunu, ierosināja ierobežot iedzīvotāju pieaugumu, reglamentējot laulības un regulējot dzimstību, jo iedzīvotāju skaita dabiskie regulatori: bads, epidēmijas, kari līdz ar civilizācijas sasniegumu izplatīšanos vairs nav pietiekoši efektīvi. Ja atmet ideoloģiskās spekulācijas ar Maltusa idejām, tad redzams, ka viņš jau XVIII gs. beigās pievērsa uzmanību pārapdzīvotības problēmai, kura mūsdienās sevišķi aktuāla ir jaunattīstības valstīm.
Maltusa teorija bija/ ir kļūdaina , jo kopš viņa laikiem pasaules iedzīvotāju skaits ir palielinājies vairāk nekā seškārt un necik sen pārsniedza septiņu miljardu atzīmi. Tajā pašā laikā paredzamais mūža ilgums visā pasaulē pagarinājies no 28 līdz 67 gadiem. Tomēr, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, ir palielinājies arī cilvēku dienā patērēto kaloriju daudzums, kas deviņdesmitajos gados pārsniedza 2700. Francijā revolūcijas priekšvakarā tas bija tikai 1848. Kopš Maltusa laikiem cilvēka vidējie ienākumi palielinājušies vairāk nekā astoņas reizes.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация