Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:903076
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.11.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 56 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
2011–2015 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    8
1.  Darba devēja uzteikuma jēdziens, apraksts un būtība    10
2.  Darba devēja uzteikumu gadījumi saskaņā ar Darba likuma 101. panta 1. daļu, to analīze    15
2.1.  Ar darbinieka uzvedību saistītie uzteikuma pamati    17
2.2.  Ar darbinieka spējām saistītie uzteikuma pamati    35
2.3.  Uzteikuma pamati, kuri saistīti ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā    41
3.  Darbinieks nepiekrīt darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem    48
4.  Darba devēja uzteikums pārbaudes laikā    50
  Nobeigums    54
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    57
  Pielikumi    57
Фрагмент работы

Nobeigums
Veicot darba pētījumu, tika analizēti gan Latvijas Republikas, gan Starptautiskie tiesību akti, Latvijai saistošie starptautiskie līgumi un konvencijas attiecībā uz darba devēja uzteikuma veidiem un darba devēja uzteikuma tiesiskām sekām, kā arī tiesu prakse. Tika analizēti arī Latvijas Republikas likumu komentāri, zinātniski pētnieciskie darbi, publikācijas periodiskajos izdevumos par darba tiesiskajām attiecībām.
Pētījuma secinājumi tiek balstīti uz iepriekš minētiem normatīviem aktiem un uz tiesu praksi, kā arī uz pētījuma sākumā noteiktā mērķa sasniegšanas rezultātu, un tie ir izklāstīti zemāk:
1. Darba devējām jāapkopo pierādījumi darba līguma uzteikuma gadījumos, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām, vai tehnoloģisku, saimniecisku, organizatorisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā vai organizācijā (akti par pārkāpuma konstatēšanu, liecinieku sniegtās liecības). Ja ir pārkāpti darba kārtības noteikumi vai uzņēmuma instrukcijas, tad jāpierāda, ka šie pārkāpumi un to smaguma pakāpe, un biežums atbilst darba līguma uzteikumam. Ja darba līguma uzteikums saistīts ar darbinieka veselības stāvokli, tad jābūt slēdzienam no medicīnas iestādes. Ja darba līgums uzteikts darbinieku skaita samazināšanas gadījumā, tad darba devējam jāsniedz pierādījumi par to, ka ka darbinieku skaita samazināšana ir vajadzīga (finanšu atskaite par to, ka noteikta uzņēmuma daļa strādā neproduktīvi un tas perspektīvā var novest pie būtiskiem materiāliem zaudējumiem). Pēdējā gadījumā arī jābūt rakstiskam apliecinājumam no darbinieka par atteikšanos pārcelties uz citu darba devēja piedāvāto darbu vai amatu, vai arī darba devējam jāsniedz pierādījumi, ka nav iespējas pārcelt darbinieku uz citu darbu vai amatu; vai arī pierādījumi, ka tieši šim darbiniekam, salīdzinot ar citiem šī paša uzēmuma, nav priekšrocības turpināt attiecīgo darbu.
2. Uzteicot darba līgumu, pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, darba devējam rodas grūtības darbinieka vainas pierādīšanā.
3. Visizplatītākais ir darba devēja uzteikums uz Darba likuma 101.panta 1.daļas 1.punkta pamata (darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību), spriežot pēc tiesu prakses.
4. Rodas problēmsituācijas ar pārkāpuma atklāšanas brīdi, jo aizdomas par pārkāpumu nevar uzskatīt par pārkāpuma atklāšanas brīdi.
5. Nekompetences likumdošanas pārzināšanā un pasivitātes dēļ darbinieki aizkavē darba devēja uzteikumu pārsūdzēšanas termiņus tiesā.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −8,98 €
Комплект работ Nr. 1388869
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация