Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:250811
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.09.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 66 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Laulības institūts Latvijas Republikā socioloģiskajā aspektā    6
1.1.  Laulības institūta mērķis    12
1.2.  Laulības akta noslēgšanas popularitāte Latvijas Republikā    16
2.  Laulības šķiršana    21
3.  Laulāto mantisko attiecību tiesiskais regulējums Latvijas Republikā    28
3.1.  pirms un pēc 1937. gada Latvijas Republikas Civillikuma    32
3.2.  Latvijas PSR laikā    35
3.3.  pēc neatkarības atgūšanas un mūsdienās (1990-2008)    39
4.  Laulības līgums Latvijas Republikā    43
4.1.  Laulības līguma mērķis    46
4.1.1.  Līgums par visas mantas kopību    51
4.1.2.  Līgums par visas mantas šķirtību    53
4.2.  Laulības līguma reģistrēšana    55
5.  Kopsavilkums    67
6.  Anotācija    71
7.  Anotācija (krievu valodā)    72
8.  Anotācija (angļu valodā)    73
9.  Izmantotās literatūras un juridisko aktu saraksts    74
Фрагмент работы

Ievads Laulības institūts mūsdienās ieguvis ne tikai divu cilvēku attiecību un ģimenes pavarda publiskas nostiprināšanas nokrāsu, bet arī mantisko attiecību regulējošu virzību. Ja agrāk valdīja uzskats par to, ka viss balstīts uz savstarpēju uzticēšanos laulātajam biedram, un ideju „kas mans, tas arī tavs”, tad mūsdienās cilvēki vairs nekautrējas pateikt- vēlos sava īpašuma aizsardzību pret dažādiem nākotnes lēmumiem un darbībām. Ar šo šeit domāts: nezaudējot jau gadsimtu garumā izveidojušās un nostabilizējušās laulības institūta tradīcijas, tiek pievienots arī laulāto mantas apsardzības institūts. Autore piekrīt skaidrojumam, ka tas saistīts ar cilvēktiesību globālo attīstību mūsdienās, informācijas pieejamību un izglītības paaugstināšanos sabiedrībā. Par to liecina laulības līgumu reģistrēšana Uzņēmumu reģistra laulāto mantisko attiecību reģistrā, kas dod tam publisko ticamību, ka mūsdienu laulātie pāri uzmanīgi, ar rūpību un pamatoti piezemēti seko savu īpašumtiesību aizsardzībai. Problēmjautājumi laulāto mantiskajās attiecībās tiek skatīti saistībā ar nekustamajiem īpašumiem, jo nekustamie īpašumi ir manta, kas prasa publisku reģistrāciju, līdz ar to – tie ir precīzi fiksēti, zināmi, tiek norādīts to īpašnieks, statuss, juridiskajā praksē tieši par nekustamajiem īpašumiem ir visvairāk strīdu, un nekustamā īpašuma tiesiskā statusa jautājums laulāto mantiskajās attiecībās ir viens no problemātiskākajiem jautājumiem ģimenes tiesībās. Spēkā esošās tiesību normas, publikācijas plašsaziņas līdzekļos un zinātniskajā literatūrā paustie viedokļi, kā arī tiesu prakse ir pierādījuši šī jautājuma aktualitāti, jo līdz šim nav vienotas izpratnes un vienota viedokļa par laulāto mantiskajās attiecībās pastāvošajiem tādiem pamatjēdzieniem kā „laulāto kopīga manta”, „laulāto atsevišķa manta”, „laulības līgums” un citiem.1 Latvijas Republikā no Latvijas Civillikuma Ģimenes tiesību daļas spēka atjaunošanas 1993.gada 1.septembrī līdz pat šim brīdim nepastāv zinātnisku pētījumu par laulāto mantisko attiecību problēmjautājumu tēmu, nav pat plašāku komentāru par šo jautājumu. Ir tikai atsevišķi raksti masu saziņas līdzekļos un specializētā juridiskajā literatūrā. Pēdējie plašākie komentāri ir no Latvijas Republikas tiesībzinātnieku rakstītā pagājušā gadsimta 40.gadiem, kad 1938.gada 1.janvārī spēkā stājās 1937.gada 28.janvārī pieņemtais Latvijas Civillikums, 1 Bergmane I. Nekustamais īpašums laulāto mantiskajās attiecībās. Promocijas darba kopsavilkums. 2006., 4.lpp
4
turpmāk tekstā Civillikums, taču ievērojot situāciju, ka Civillikums stājās spēkā 1938.gada 1.janvārī, savukārt jau 1940.gadā tā darbība tika pārtraukta, pa šo neilgo laika periodu praktiski nebija iespējams uzkrāt Civillikuma normu piemērošanas un tiesu prakses pieredzi, un no minētā laika posma mēs šodien varam izmantot pārsvarā tikai tiesībzinātnieku rakstītos teorētiskos secinājumus. Jāuzsver arī tas, ka 1993.gada 1.septembrī, atjaunojot Civillikuma Ģimenes tiesību daļas spēkā esamību, Civillikuma Ģimenes tiesību daļā vārdi “vīrs” vai “sieva” tika gramatiski aizstāti ar vārdiem „laulātais” vai „laulātie”. Taču šāda gramatiska Civillikuma pielāgošana mūsdienu situācijai, neizvērtējot zinātniskā līmenī ar citām interpretācijas metodēm šo tiesību normu saturu, ir radījusi virkni tiesību normu piemērošanas problēmu un neskaidrības laulāto mantiskajās attiecībās, kas attiecas uz konkrētiem laulāto mantas veidiem – laulāto kopīgo mantu un laulāto atsevišķo mantu ne tikai likumiskajās, bet arī līgumiskajās laulāto mantiskajās attiecībās. Tātad laulāto mantisko attiecību jautājums joprojām ir nesakārtots un tādēļ arī aktuāls, jo, pamatojoties uz Civillikuma Ģimenes tiesību daļas normām, kā laulātie, tā arī trešās personas iegūst kustamu un nekustamu mantu un rīkojas ar to, kas savukārt rada tiesiskas sekas.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −42,96 €
Комплект работ Nr. 1135916
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация