Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:148913
 
Оценка:
Опубликованно: 22.11.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 35 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Organizētās noziedzības jēdziens un tās apkarošanas tiesiskais regulējums    5
1.1.  Organizētās noziedzības rašanā un attīstība    5
1.2.  Organizētā noziedzība starptautisko dokumentu izpratnē    8
1.3.  Organizētās noziedzības jēdziena definēšanas problēmas Latvijā    17
1.4.  Organizētās noziedzības struktūra    18
1.5.  Tiesiskā reglamentācija cīņai ar organizēto noziedzību Latvijā    21
2.  Organizētās noziedzības - kriminalitātes raksturojums Latvijā    24
2.1.  Krimināltiesiskais raksturojums    24
2.2.  Kriminālistiskais raksturojums    27
3.  Vardarbīgo noziegumu atklāšanas un izmeklēšanas īpatnības    33
3.1.  Sākotnējās darbības grupu noziegumu izmeklēšanā    37
3.2.  Organizētās noziedzības grupu identificēšana pēc noskaidrotajām personām    38
4.  Organizētās noziedzības vardarbīgo noziegumu apkarošanas problēmas praksē    46
  Nobeigums    50
  Izmantotā literatūra un avoti    53
Фрагмент работы

Nav vienprātības par vienu vai otru definīciju pārākumu. Definīcijas tiek izstrādātas katrai situācijai un laikam atbilstoši. Tā pat kā citās valstīs arī Latvijā nav vienotas izpratnes par organizēto noziedzību līdz ar to arī vienota definīcija. Bet praktisko darbinieku un zinātnieku starpā vienotība par to, ka Latvijas likumdošanā ir jādefinē organizēta noziedzīga grupa. Jo pašreiz krimināllikumā ir noteikta organizēta grupa, kura nebūt nav tik bīstama kā organizēta noziedzīga grupa. Latvijā cīņai ar organizēto noziedzību ir pievērsta liela uzmanība, ir izstrādāta valsts programma cīņai ar organizēto noziedzību, ir parakstīti daudzi starptautiski un divpusēji līgumi cīņai ar organizēto noziedzību.
Otrajā nodaļā- organizētās noziedzības - kriminalitātes raksturojums Latvijā autors apskatīja krimināltiesisko un kriminālistisko organizētās noziedzības raksturojumu. Pie krimināltiesiskā raksturojuma tika apskatīti iespējamie Krimināllikuma grozījumi gan vispārīgajā, gan sevišķajā daļā un organizētās noziedzīgās grupas definēšanas nepieciešamību Krimināllikumā priekš atbilstošas šo grupu dalībnieku saukšanas pie atbildības. Kriminālistiskajā raksturojumā tika minētas būtiskākās atšķirības starp tradicionālo un organizēto noziedzību, tendences un tās attīstība Latvijā. Noziegumu attīstība tika pamatota uz statistikas datiem.
Trešajā nodaļā- Vardarbīgo noziegumu atklāšanas un izmeklēšanas īpatnības tika apskatītas daudzas no izmeklēšanas atšķirībām starp tradicionālo un organizēto noziedzību. Tie apstākļi kuri jāņem vērā izmeklējot tieši šāda veida noziegumus. Tika noskaidroti būtiskākie momenti, kuriem obligāti jāpievērš uzmanība sekmīgai pirmatnējās informācijas iegūšanai, personu aizturēšanai, un ar to saistītās problēmas, un arī sekmīgai turpmākajai izmeklēšanai, vispārīga informācija sākotnējās grupas identificēšanai. Apskatītas tika organizētās noziedzības iesaistīto personu raksturojums viņu personīgās īpašības, kas var kalpot par labu izmeklēšanai.
Ceturtajā nodaļā- Organizētās noziedzības vardarbīgo noziegumu apkarošanas problēmas praksē autors apskatīja pēc praksē iegūtās pieredzes saskatītās problēmas un sniedz arī nelielu ieskatu to risināšanai.
Autors darba izstrādes un prakses laikā novēroja, ka atbildīgo struktūrvienību darbiniekiem, kuru pienākumos ietilpst cīņa ar organizēto noziedzību nav pilnīgas izpratnes tieši organizētās noziedzības identificēšanā, obligāto un izvēles kritēriju piemērošana konkrētas grupas gadījumā, jo sākotnēji grupas darbība var neliecināt par saikni ar organizēto noziedzību, pazīmju konstatācija var notikt arī tālākos izmeklēšanas posmos. Šī problēma ir risināma ar jaunu teorētisko zināšanu apguvi tik būtiskā jomā.
Tā pat darba autors izstrādes laikā satapās ar tādu problēmu, ka nav izstrādāta zinātniskā literatūra latviešu valodā un tieši par Latvijas organizēto noziedzību, tās tendencēm. Trūkst metodisko norādījumu. Ir daudz starptautisko dokumentu ko Latvija ir parakstījusi saistībā ar organizēto noziedzību, bet nav vienota normatīvā akta, kas regulētu cīņu ar organizēto noziedzību. Runājot par organizēto noziedzību Latvijā par pamatu tiek ņemtas Krievijas Federācijā izstrādātās zinātniskās nostādnes, jo organizētā noziedzība abās minētajās valstīs attīstījās līdzīgi, bet mūsdienās šīs attīstības tendences ir atšķirīgas. Tāpat ir atšķirīgi nozieguma veidi, kurus izdara organizētā noziedzība. Prakses laikā autors noskaidroja, ka darbinieki uzskata, ka organizētā noziedzība pastāv narkotisko vielu nelikumīgas aprites jomā, auto zādzību un ekonomikas jomās. Pārējai noziedzībai nav saiknes ar organizēto noziedzību.
Tāpat būtisks nosacījums cīņai ar organizēto noziedzību ir personāla darba apstākļu un kvalitātes uzlabošana. Nepieciešams veikt pasākumus darbinieku statusa un darba apmaksas paaugstināšanai un darba apstākļu uzlabošanai, nodrošinot viņu apmācības un kvalifikācijas celšanu. Starptautiskās sadarbības attīstīšana prasa svešvalodu zināšanas, kuru apgūšanai jāparedz finansiāls atbalsts no valsts budžeta līdzekļiem. Jāizveido racionāla un efektīva darba stimulēšanas sistēma, lai būtu iespējams piesaistīt cīņai ar organizēto noziedzību labākos operatīvos darbiniekus ar darba pieredzi.
Autors uzskata, ka darba mērķim izvirzītie uzdevumi ir sasniegti.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация