Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:821508
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Академический
Литературный список: 107 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    5
1.  Investīciju būtība un to ekonomiskā nozīme    8
1.1.  Investīciju būtība    8
1.2.  Investīciju klasifikācija    10
1.3.  Investīciju ekonomiskais novērtējums    13
1.3.1.  Investīciju novērtējums no valsts viedokļa    13
1.3.2.  Investīciju novērtējums no investora viedokļa    17
1.4.  Investīciju vide    28
2.  Tiešo ārvalstu investīciju piesaistīšanas noteicošo faktoru analīze    32
2.1.  Vēsturiskie aspekti    32
2.2.  Ģeogrāfiskie faktori    33
2.3.  Demogrāfiskie faktori    33
2.4.  Infrastruktūra un resursu pieejamība    38
2.5.  Politiskie faktori    39
2.6.  Ekonomiskie faktori    40
2.7.  Tiešo ārvalstu investīciju kavējošie faktori    46
2.8.  Tiešo ārvalstu investīciju apjoma dinamika un struktūra    53
2.8.1.  Tiešo ārvalstu investīciju apjoma dinamika Latvijā    53
2.8.2.  Tiešo ārvalstu investīciju struktūra Latvijā    58
3.  Latvijas investīciju vides uzlabošana    65
3.1.  Investīciju darbības regulēšana valsts līmenī    65
3.2.  Veicamie pasākumi investīciju vides uzlabošanai Latvijā    69
3.3.  Valsts un privātā partnerība – kā ārvalstu investīciju piesaistīšanas instruments    74
  Secinājumi un priekšlikumi    82
  Saīsinājumu un nosacīto apzīmējumu saraksts    87
  Bibliogrāfiskais saraksts    88
Фрагмент работы

Ievads

Tautsaimniecības attīstība ir mainīga: pēc lejupslīdes seko augšupeja un otrādi. Arī Latvijas ekonomika pēc neatkarības atgūšanas pārdzīvoja gan labvēlīgus periodus, ko raksturoja strauja izaugsme, gan recesijas posmus, kad tautsaimniecības attīstība kļuva lēnāka un bija pat negatīva. Izmaiņas ekonomikas aktivitātē atspoguļojas tādos rādītājos kā iekšzemes kopprodukts, nodarbinātības līmenis, rūpniecības produkcijas izlaides apjoms, inflācija u.c., kā arī valstī ieplūstoši investīciju apjoms.
Investīcijas ir viens no svarīgākajiem katras valsts ekonomikas raksturlielumiem, kuru pieaugums veicina kopējo valsts ekonomisko izaugsmi, sekmējot kopējā pieprasījuma un piedāvājuma pieaugumu. Investīcijas nodrošina tautsaimniecības attīstību nākotnē un ietver tos ekonomiskos labumus, kas tiek patērēti gada laikā. Tie ir: uzkrājumi rezerves fonda vajadzībām, amortizācija un tīrās investīcijas, kas paredzētas jauna pamatkapitāla veidošanai.
Visnozīmīgākās Latvijai ir ārvalstu investīcijas, jo tās ir nozīmīgs kapitāla avots, ārvalstu pieredzes, tehnoloģijas un vadības prakses pārņemšanas līdzeklis. Pieaug ražošanas apjomi, paaugstinās strādājošo kvalifikācija. Ārvalstu investīcijas palīdz samazināt maksāšanas bilances deficītu gan kapitāla pieplūdes dēļ, gan pieaugot jaunizveidoto uzņēmumu produkcijas eksportam. Pieaugot ražošanas apjomiem, nodarbinātībai un ienākumu līmenim valstī, pieaug arī uzkrāšana, paverot jaunas attīstības iespējas.
Valstij ar mazu tirgus ietilpību, kāda ir Latvijas Republika, neizbēgami jāpiedalās starptautiskajos ekonomiskajos procesos. Viens no šo procesu raksturīgiem elementiem ir tiešo ārvalstu investīciju piesaiste, kura ir viena no galvenajām Latvijas valdības risināmajām problēmām.
Protams, ka ne tiešo ārvalstu investīciju ieplūde, ne labumi no šīm investīcijām nav pašsaprotamas lietas.
Kamēr aizvien vairāk valstis priecājas par ieplūstošajām tiešajām ārvalstu investīcijām, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta valstīm, kuras var palielināt attīstības labumus, kurus sniedz šīs investīcijas. Ir ievērojama dažādība tiešo ārvalstu investīciju kvalitātē un ietekmē uz valsts ekonomiku, kurās tās tiek “iepludinātas”. Dažu valstu investīciju vide ir mazāk pievilcīga pozitīvai tiešo ārvalstu investīciju ietekmei, neatkarīgi no transnacionālo uzņēmumu stratēģijas un darbībām. Piemēram, vājas vietējās neizmantotās iespējas valsti var kavēt labumu gūšanai no ieplūstošajām tiešajām ārvalstu investīcijām. No otras puses, valstīs, kurās ir “vāji” vietējie uzņēmumi, ieplūstošās tiešās ārvalstu investīcijas var veicināt šo uzņēmumu attīstību, veicināt to produktivitāti un tajā pašā laikā tas ir risks izspiest vietējos uzņēmumus no tirgus. Dažkārt, kad vietējie uzņēmumi nav konkurētspējīgi, tas varētu būt vēlams solis ekonomiskās situācijas uzlabošanai. Citos gadījumos vietējo uzņēmumu izspiešana var novest pie tirgus koncentrēšanās.
Latvijai ir neliela, atvērta ekonomika, tādēļ ir svarīgi, lai valsts būtu pozitīvi atpazīstama pasaulē, lai tas, ko lasa un uzzina par Latviju, veicinātu valsts iekļaušanos globālajās ekonomiskajās norisēs, pastiprinātu tiešo ārvalstu investīciju piesaisti un līdz ar to arī valsts izaugsmi.
Starp ārējā kapitāla veidiem nozīmīga loma ir tiešajām investīcijām, jo tās veido ilgtermiņa attiecības starp investoru un uzņēmumu, kurā tas iegūst vismaz 10% akciju un līdz ar to tiesības iekļauties uzņēmuma vadības struktūrās. Līdz ar to strauja kapitāla aizplūde no valsts nav iespējama.
Investīciju resursu nepietiekamība ir viens no iemesliem, kas bremzē Latvijas ekonomikas attīstību. Tādēļ ārējā kapitāla ieplūde ir aktuāla problēma, jo tieši mazajām valstīm ir svarīgas ārvalstu investīcijas.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация