Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:179765
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.06.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 63 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    9
1.  ZĀDZĪBAS JĒDZIENS    11
2.  ZĀDZĪBU VEIDI    25
2.1.  Slepena zādzība    25
2.2.  Atklāta zādzība    27
3.  ZĀDZĪBU KVALIFIKĀCIJA    32
3.1.  Atkārtota zādzība (175.panta otrā daļa)    37
3.2.  Zādzība personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās    47
  (175.pants otrā daļa)    47
3.3.  Zādzība iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no glabātavas, ietaises, kas savieno glabātavas, vai transportlīdzekļa    51
  (175.pants trešā daļa)    51
3.4.  Zādzība, ja tā izdarīta lielā apmērā    58
  (175.pants ceturtā daļa)    58
3.5.  Narkotisko, psihotropo, stipri iedarbīgo, indīgo vai radioaktīvo vielu, sprāgstvielu, šaujamieroču vai munīcijas zādzība    63
  (175.pants ceturtā daļa)    63
4.  ZĀDZĪBA, NELIELĀ APMĒRĀ 180.PANTS    70
  NOBEIGUMS    76
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    81
  PIELIKUMI    87
Фрагмент работы

IEVADS
Zādzību izdarīšanu ietekmē, ne tikai katra cilvēka individuālās rakstura īpašības, intelekta līmenis, mantkārība, bet arī viņa sociālais stāvoklis, ko iespaido arī valsts ar savu finansu un ekonomisko politiku.
Krimināllikums paredz zādzības (175.pants) un zādzības nelielā apmērā (180.pants). Tas ir viens no apstākļiem, kas sarežģī zādzību kvalifikāciju un izraisa ne vienu vien problēmu.
Kas tad īsti ir noziedzīga nodarījuma, tai skaitā zādzības, kvalifikācija?
Tas ir ļoti dinamisks process, kuram dažādos izmeklēšanas etapos piemīt sava specifika un īpatnības. Procesa virzītājs, veicot kvalifikāciju atsevišķos izmeklēšanas posmos iziet etapu “no nezināšanas līdz pilnīgai zināšanai”. Kad uzsākts kriminālprocess, ir ļoti maz faktu apjoms par izdarīto zādzību un līdz ar to zādzības kvalifikācija ir ļoti ierobežota. Veicot pirmstiesas izmeklēšanu informācijas daudzums palielinās un tas atvieglo zādzības kvalificēšanu, kā arī kvalifikācija var mainīties. Tā var mainīties arī, tad, kad tiek pieņemts lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības, jo tad ir iegūta visa iespējamā informācija un pierādīti visi svarīgākie zādzības izdarīšanas apstākļi. Tieši informācijas pilnīgums un noskaidrotie zādzības izdarīšanas apstākļi ir tie, kas palīdz noslēgumā izdarīt pareizu zādzības kvalifikāciju.
Aizkraukles rajonā zādzības nelielā apmērā visvairāk izdara personas, kas ir nonākušas sarežģītos materiālos apstākļos. Zādzības izdarīšana viņiem ir iespēja iegūt līdzekļus, lai varētu apmierināt savas primārās vajadzības.
Parasti minētās kategorijas personas darbojas vienatnē un lielākoties izdara slepenu mantas nolaupīšanu. Šādu personu izdarīto zādzību kvalifikācija lielākoties nesagādā nekādas problēmas.
Taču ne visas zādzības tiek izdarītas tikai augstāk minēto iemeslu dēļ. Zādzības Krimināllikuma 175.panta izpratnē tiek izdarītas arī citu motīvu pēc.
Kā zināms, zādzības galvenais motīvs ir mantkārība. Tieši šī iemesla pēc, indivīdi izdara ļoti smagas un apjomīgas zādzības, kas nereti saistītas ar mantas bojāšanu un citiem zādzību pavadošiem apstākļiem, kā arī pāraug citā smagākā noziedzīgā nodarījumā, piemēram, laupīšanā.
Mantiskā ziņā apjomīgākās un sabiedriski bīstamākās zādzības parasti tiek izdarītas grupā, kad personas par mantas nolaupīšanu vienojas iepriekš. Šādu indivīdu grupu izdarīto zādzību kvalifikācija var sagādāt ne vienu vien problēmu. Tāpat arī tās ir daudz grūtāk atklāt, jo šāda manta nolaupīšana ir labāk organizēta un pārdomātāka, nekā, ja darbojas viens indivīds.
Pēdējos gados ir palielinājusies tendence, ka zādzības izdara indivīdi, kas ir atkarīgi no narkotiskajām, psihotropajām vai citām apreibinošajām vielām, jo, lai iegūtu kārtējo devu viņiem nepieciešami finanšu līdzekļi. Šāda personas ir neprognozējamas, jo meklējot kārtējo upuri, viņi vēl atrodas minēto vielu ietekmē. Viņi nespēj kontrolēt savas darbības un dažreiz pat neapzinās, ko dara, jo pats svarīgākais viņiem ir mērķis – kārtējā narkotiku vai citu apreibinošo vielu deva un viņi šo mērķi visiem iespējamiem līdzekļiem cenšas sasniegt.

1. ZĀDZĪBAS JĒDZIENS
Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu ir ietverti Krimināllikuma 18.nodaļā. Zādzība ir viens no šiem nodarījumiem.
“Mantas nolaupīšana (zādzība, laupīšana, krāpšana, piesavināšanās) ir tīša, prettiesiska un bezatlīdzības svešas mantas paņemšana no juridisku vai fizisku personu īpašuma vai valdījuma ar nolūku to paturēt vai izmantot savā vai citas personas labā, vai citādi rīkoties ar to kā ar savu, kā rezultātā mantas īpašniekam vai valdītājam tiek nodarīts reāls materiāls zaudējums.”1 Pašreizējais zādzības jēdziena formulējums ir likumsakarīgs juridiskās domas attīstības rezultāts.
1903.gada Sodu likums zādzību formulē kā „slepenu vai atklātu svešas kustamas mantas paņemšanu piesavināšanās nolūkā’’ (581.pants). 1933.gada Sodu likums zādzību traktē kā „slepenu vai atklātu svešas kustamas mantas paņemšanu ar nolūku nelikumīgi paturēt to savā vai citas personas labā’’2

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −8,98 €
Комплект работ Nr. 1355368
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация