Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:410862
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.10.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Referātā aplūkošu ebreju vēsturi Kārļa Ulmaņa diktatūras gados, un pievērsīšos tieši bēgļu jautājuma.
„Eiropā bija grūti nosaukt kaut vienu valsti, kura būtu konsekventi labvēlīga ebreju bēgļiem no Vācijas, vēlāk- no okupētās Austrijas un Čehoslovākijas”.1 Pēc 30. gadu otrās puses notikumiem, lielākā vai mazākā mērā visas valstis ebreju bēgļu jautājumu aplūkoja kā ļoti sarežģītu un ārpolitiski neizdevīgu.
„Latvijas nostāja bēgļiem bija draudzīga, tāpat kā 30. gados, kad Hitlera nākšanas pie varas Vācijā, pēc Austrijas un Čehoslovākijas okupācijas Latvijā patvērumu ieguva vēl vairāki simti bēgļu- 550 no viņiem joprojām bija Latvijā padomju okupācijas sākumā- 1940.gada jūnijā, bet daudzi citi bija izmantojuši Latviju kā starpposmu, lai glābtos Rietumos. Latvija noteikti bija draudzīgāka pret bēgļiem nekā pilnīgi drošā un bagātā ASV”.2
Žīdiem nekur pasaulē tajā laikā (no 1920.- 1940.g.) nebija labākas dzīves vietas kā Latvijā. Žīdu sabiedriskās, reliģiskās un kultūras organizācijas plauka, un vēl pie tam ar Latvijas valdības svētību.
„Ebreju bēgļu skaits Latvijā no 1933.-1938.gadā nav precīzi zināms. Bēgļu daudzums, kuri palika Latvijā uz vairāk vai mazāk pastāvīgu dzīvi, nevarēja būt Liels paldies- citādi viņi noteikti izraisītu gan politiskās policijas īpašu uzmanību, gan antisemītisma pieaugumu”.3 Kā zināms ebreji ir ļoti aktīva tauta politiskajā dzīvē. Vērā liekamā apjomā nekas tamlīdzīgs netika atzīts līdz 1938.gadam. ebreju skaits, kuri izceļoja caur Latviju uz trešo valsti, varēja būt pietiekoši liels, bet līdz 1938.gadam tas nebija Latvijas varas iestāžu īpašas uzmanības lokā- satiksmē ar Vāciju, Austriju un Čehoslovākiju nepastāvēja vīzu režīms. Radikālas pārmaiņas notika 1938.gadā pēc Austrijas anšlusa šī gada martā bēgļu skaits Latvijā, iespējams, pieauga. Neizbēgami sekoja iedzīvotāju noskaņojuma maiņa. Jau sākot no šī gada sākuma, bet it sevišķi pavasarī, tautā nemitējās klīst baumas par kaut kādu Austrijas žīdu ieplūšanu Latvijā. Šīs baumas pēdējā laikā ir no galvaspilsētas pārnestas pat uz provinci un arī tur laucinieki runā par Austrijas žīdu ielaiāsanu Latvijā, norādot priekš kam tas esot bijis vajadzīgs, kāpēc valdība tā darījusi, neviena valsts žīdus neieraugot, pat mūsu kaimiņi igauņi, kā tas bija publicēts laikrakstā, neviena žīdus Igaunijā neielaidīšot un kāpēc viņus ielaižot Latvijā, atzīmēja politiskā policija. …

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация