Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:114773
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.03.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Ikvienas valsts lēmumu pieņemšanu ārpolitikā ietekmē kādi konkrēti faktori, kas ļauj tās lēmumu pieņemšanas veidus klasificēt modeļos. G. Allisons piedāvā četrus pamata modeļus- racionālo, organizatorisko, politisko un socio-kognitīvo lēmumu pieņemšanas modeli. Izmantojot šos modeļus vajadzētu būt iespējai skaidrot it visu valstu ārpolitiskos lēmumus, taču vai tas tā patiešām ir? Šos modeļus ir samērā viegli pielietot militāru krīžu situācijās, pavisam ikdienišķu lēmumu un ilgtermiņa stratēģiju skaidrojumos un citos gadījumos. Taču nenoliedzami mēdz būt arī izņēmumi. Vai šie modeļi spēj skaidrot arī lēmumu pieņemšanu valstīs, kas nav pastāvējušas tik ilgi kā pārējās, valstīs, kas Aukstā kara situāciju piedzīvoja ne kā neatkarīgas valstis? Vai iespējams tomēr tas, ka post-komunistiskās jaunās un neatkarīgās valstis savus ārpolitiskos lēmumus pieņem pēc citiem nosacījumiem, nekā to skaidro viens vai otrs Allisona modelis? Lai to noskaidrotu, par piemēru var ņemt Latvijas ārpolitisko lēmumu pieņemšanas mehānismu, pētot to, piemēram, krīzes situācijā, kāda radās 1998.gadā.
Vispirms būtu nepieciešams īss notikumu pārskats. 1997.gadā, kad Latvija uzzināja, ka tās mērķis iestāties NATO un ES netiks sasniegts tik ātri kā cerēts (NATO deklarēja, ka Baltijas valstis netiks iekļautas pirmajā NATO paplašināšanās posmā un ES noraidīja Latvijas prasību uzsākt iestāšanās sarunas), taču tā vismaz strādāja pie Baltijas-ASV Hartas (Baltic-US Charter), Krievija negaidīti piedāvāja Latvijai (un arī pārējām Baltijas valstīm, kā arī divām no Skandināvijas valstīm) Krievijas Drošības Garantijas (Russian Security Guarantees) un Reģionālās Drošības un Stabilitātes Paktu (Pact for Regional Security and Stability).…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация