Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:989300
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.05.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Politiskās partijas ir galvenā pārstavnieciskā un leģitīmā saikne starp pilsoņiem un valsti. Partijas ir galvenie politskie aktieri valdību veidošanā un saglabāšanā, tātad mūsdienu demokrātiju nav iespējams saglabāt bez partijām.
Pirmā partiju “paaudze” bija radusies apvienojoties vairākiem maziem politiskiem grupējumiem, piemēram, Lielbritānijas konservatīvā partija. Tās dalībnieki, galvenokārt, bija aristokrāti. Partijas, kas radās vēlāk bija radušās kā kādas konkrētas grupas pārstāvji, piemērm, sociālistu partijas, kas pārstāvēja strādniekus un kas izplatījās 20. gs. sākumā Eiropā. Komunistu un nacionālistu partijas, kas radās vēlāk, guva atbalstu galvenokārt otrās un trešās pasaules valstīs. “Greenpeace” un citas vides aizsardzības partijas radās pirmās pasaules valstīs kā atbildes reakcija uz arvien straujāk pieaugošo rūpnīcu skaitu.
Klasisko partiju tipoloģiju 20. gs. vidū ir devis franču politologs Moriss Diveržē: kadru un masu partijas. Kadru partijas veidojušās evolūcijas procesāno 19. gs. vidus. Tām ir raksturīgs mazskaitliskums, tās galvenokārt balstās uz profesionāliem politiķiem un finanšu aprindām, kas savukārt nodrošina materiālo atbalstu. Tajās dominē parlamenta deputāti. Piemērs – Demokrātu un Republikāņu partija ASV. Masu partijas ir vispārējā vēlēšanu tiesību likuma ieviešanas sekas . Tām ir raksturīgi: daudzskaitliskums (biedru skaits var būt līdz pat desmitiem tūkstošu), tās veidojušās uz strādnieku kustības bāzes, ideoloģiskais un audzinošais kdarbības veids, stingra organizācija. Piemērs – sociālistu partijas.
Arī Djuvegers ir klasificējis partijas. Viņaprāt, partijas var izdalīt četros veidos – caucus party, branch party, cell party, militia party. Caucus party raksturīgās iezīmes ir vāja iekšēja organizācija, partijas locekļi galvenokārt augstmaņi, kuru galvenais mērķis ir ieņemt kādu amatu. Piemēri – konservatīvās un liberāļu partijas 19. gs. Eiropā. Branch party raksturīgās iezīmes ir liels locekļu skaits, centralizētība, profesionāls līderis un stingra partijas disciplīna. Piemēri – 20. gs. sākumā izveidotās sociālistu partijas. Cell party raksturīgās iezīmes ir dalībnieku apvienošanās “šūnās”, uzsvars uz vertikālu sadarbību – no līdera pie partijas locekļiem, vāja sadarbība starp “šūnām” .

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1115611
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация