Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:139329
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.03.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Īss romāna sižets.
A.Bella romāns Cilvēki laivās stāsta par dažādu cilvēku dzīvi Kuršu kāpās, Melnkrantē. Par Melnkrantē dzīvojošo cilvēku likteni, mīlestību, dzīves principiem, ticību, valodu, iztiku, likumiem, domām, cerībām un sapņiem.
Dzīve Melnkrantē rit samērā mierīgi un vienmuļi, bet tad kādu dienu sakustas lielais kalns Svente. Tad sākas piedzīvojumi - viens cer uz mācītāju un baznīcu, otrs uz skolotāju un viņa domu (bet tai pašā laikā skopojas ar mēsliem), bet vēl trešais ir samierinājies ar notiekošo.
Jonatans Dardeģis, bagāta laivu taisītāja dēls, mīlēja Helēnu Kuroni. Bet Joņa tēvs aizliedza precēt meiteni no Melnkrantes kāda pareģojuma dēļ. Ne miltumiņa, ne ūdens lāsītes, ne smilšu graudiņa, ne lupatiņas, ne asaciņas, ne drupatiņas, ne skaidiņas - arī tas ir pareģojumā. Tēvs bija ļoti māņticīgs un arī skops. Ar uguns burtiem šis pareģojums ir Stefana Dardeģa apziņā.
Dardeģu ģimenes bagātības vairo milzis - Darbs. Dardeģu dzimta ir čakla - gan tēvs, gan māte, gan dēls ļoti daudz strādā.
Helēnas tēvs strādāja par skolotāju, bet viņu atlaida, jo viņš bērniem, skolniekiem, mācīja un sarunājās ar viņiem kuršu mēlē. Jānis Kuronis uzskatīja, ka no vēstures nedrīkst izmest pat nieka burtiņu, tikai tad tā ir vēsture, nevis pasaku stāsts. Skolotājam mājās ir skaista un reta dzintaru kolekcija. Tā kā Melnkrantē par visu ir jāmaksā nodokļi, skolotājs savu kolekciju slēpj. Par dzintariem zin daudzi, bet tikai viņa meita un viņš pats tos ir redzējis.
Helēna ir līdz matu galiņiem ieķērusies Jonatanā. Ja viņa nebūtu lepna, viņa to atzītu. Bet viņa Jonatanu arī uzskata par nedaudz jocīgu (es arī viņu uzskatu par jocīgu jo, kurš gan nāk uz tikšanos ar pīli padusē?!).
To, vai ir nomaksāti visi nodokļi, uzrauga nodokļu inspektors Hohdrāts. Viņš ir ļoti pedantisks, nepiekukuļojams un ļauns. Viņš ir kāršu spēlē izputināts spēlmanis.
Mācītājs Blakfrosts ir precējies un viņam ir divas meitas. Man ļoti nepatika, kā abas meitas pret viņu izturējās, apsaukāja viņu. Mācītājs ļoti mīl Melnkranti un Dievu. Bet viņš arī pārāk paļaujas uz Dievu. Viņš domā, ka sēdēs savā baznīcā un kalns viņa ticības dēļ apstāsies?! Neviens cilvēks nav tik labs, ka Dievam būtu jāapstādina kalns. Cilvēkam pašam arī kaut kas ir jādara. Tad arī Dievs palīdzēs.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1114570
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация