Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:500386
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Cilvēktiesību ideja filozofu tekstos.
1. Antīkais laikmets
Cilvēktiesību idejas sākotne nav meklējama konkrētos dokumentos, bet gan filozofu traktātos, tādējādi cilvēktiesību vēsturi veido atsevišķas daļas, kas vēlāk tika iestrādātas arī konkrētās valstu deklarācijās. Senākie ticamie avoti, kuros skarti cilvēktiesību, pienākuma un atbildības jautājumi, jau pirms antīkā laikmeta, piemēram, Vēdas, Babilonijas Hammurapi likumi, Bībele, Korāns un Konfūcija krājums.
2. Jaunie laiki un apgaismība.
Konkrēti cilvēktiesību idejas pirmsākumi meklējami jaunajos laikos (17.-18. gs.). Šis laiks raksturojas ar pārbīdi sabiedrības domāšanas veidā, jo t. s. «dievišķo tiesību» ideju nomainīja dabiskās tiesības. «Dievišķo tiesību» laikmetā indivīdus pārvaldīja karaļi ar neierobežotu varu un tiesībām, uzskatīdami, ka tiesības pārvaldīt tiem ir piešķīris Dievs. Kulmināciju «dievišķās tiesības» sasniedza viduslaikos, kad uz tām sāka pretendēt arī Romas pāvesti.
Izsekojot cilvēktiesību idejas izcelsmi, vispirms jāmin angļu domātājs Deivids Hjūms (Hume, 1711—1776), kas atzina, ka, lai gan cilvēki spējot sadarboties daudz efektīvāk un saprātīgāk nekā dzīvnieki, cilvēkam tomēr esot nepieciešama aizsardzība no citiem cilvēkiem.
Zīmīgi, ka tolaik domātāju paustās idejas tika piemērotas realitātei. Kopumā skatot cilvēktiesību idejas vēsturisko attīstību, var teikt, ka pirmā cilvēktiesību apzināšanās parādās filozofu tekstos, kurus, protams, ietekmēja konkrētā perioda politiskās norises.

Pirmie dokumenti, kas ietver cilvēktiesību idejas.

Dokumentos pirmie cilvēktiesību formulējumi parādās 1215. gadā ar Anglijas Lielo brīvību hartu (Magna Carta), kas gan ierobežoja karaļa varu, bet tika attiecināta tikai uz aristokrātiem. Harta likumu stādīja augstāk nekā karaļa varu, kā arī noteica brīvas parlamenta vēlēšanas un vārda brīvību parlamenta, pēdēja nevarēja būt pamats vajāšanai.

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация