Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:957173
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.03.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

No pārējiem darba samaksas komponentiem prēmiju vislabāk var nošķirt, novērtējot atlīdzības komponenta raksturu. Prēmijas gadījumā tās pamatā vienmēr būs stimuli (prēmija ir atlīdzība darbiniekam par labāku sniegumu un par labi padarītu darbu). Lai arī likumdevējs nolēma neiekļaut sīki izstrādātu piemaksu regulējumu Darba likumā, tas tomēr ievēro normu, ka ir jāievēro vienlīdzīgas atlīdzības princips. Prēmija var kļūt par obligāti izmaksājamo darba samaksas komponenti gadījumos, kad par to ir panākta vienošanās darba līgumā, koplīgumā u.c. Turpmāk izskatīsim piemēru, kas ir saistīts ar prēmijas piešķiršanas problemātiku.
Iepriekš tika noskaidrots, ka prēmija ir mainīga atalgojuma daļa, kas ir atkarīga no attiecīgā darbinieka darba kvalitātes, sasniegtajiem rezultātiem un ka tikai darba devējam ir tiesības pieņemt lēmumu pat tās izmaksu. Turklāt tika secināts, ka Darba likumā nav detalizēta prēmijas tiesiskā regulējuma. Šajā sakarā autoram ir iebildums pret to, ka likumdevējs nav izveidojis pilnīgu un nepārprotamu prēmijas institūcijas regulējumu. Galvenais šī iebilduma iemesls ir tas, ka darba devēji ļaunprātīgi vai savas nezināšanas dēļ izmanto likumdošanas nepilnības, tādējādi iegūstot labumus. Šādu noteikumu iekļaušanu prēmijas piešķiršanas nosacījumos veicina arī tas, ka judikatūrā un doktrīnā ir ļoti maz norāžu uz faktu, ka prēmijas piešķiršanas nosacījumiem jāatbilst noteiktiem prēmijas piešķiršanas kritērijiem, jo galvenokārt uzmanība tiek pievērsta darba devēja tiesībām izlemt par prēmijas piešķiršanu.
Problemātiska situācija var rasties gadījumos, ja prēmijas institūtu izmanto pretēji tā mērķim - nevis atlīdzināt darbinieku par īpašiem sasniegumiem, bet lai apspiest jebkādu darbinieka pretestību. Lai panāktu šādu kontroli pār darbiniekiem, uzņēmums var noteikt, ka prēmija sastādīs ievērojamo algas daļu, un ka tā tiek piešķirta katru mēnesi bez īpašiem sasniegumiem, galvenais, lai darbinieks censtos pildīt savus pienākumus un, pats galvenais, izpildītu visus darba devēja uzdevumus. Prēmijas raksturs šādos gadījumos būtu jāuzskata un jāsauc par algas fiksēto daļu – darba algu, taču Darba likumā tas nav tieši noteikts, un šādu prēmiju izmaksa nav aizliegta.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1391206
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация