Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:549899
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.10.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Tiesību normas un citas normas

1. Tikumības normas (morāle)

Jēdziens “tikumības norma” orientē uz Labā, morāli Pareizā ideju. Tās vēršas pie kon­krēta cilvēka sirdsapziņas. Uz jautājumu par tikumiski Labā saturu nevar izsmeļoši at­bildēt. Parasti atbildes ir primāri orientētas uz mērauklām, kuras jau eksistē kādā kultūrvidē, bet var iziet arī ārpus tās.

Tas, kas ir domāts ar tiku­mības jēdzienu, liek aptverts arī ar citiem jēdzieniem - morāli vai ētiku. Ētika (no grieķu valodas) apzīmē filozofijas jomu, kas apskata pareizo rīcību. Morāle (no latīņu valodas) paredz apmēram to pašu. Mūsdienās plaši ir izplatīts uzskats, ka apziņa esot pilnīgi individuāla un katrs ar to saprotot kaut ko citu.

Cilvēki lielā mērā patiešām atzīsi vispārēju tikumības noteikumu un spriedumu iespējamību, tam atbilstoši izsakās un vismaz daļēji atbilstoši izturas; pārliecība par šādu normu pastāvēšanu atro­dama katrā sabiedrībā. Tomēr jāievēro, ka apziņas jautājumi ir iekšējās pārliecības jautājumi. Sabiedrībai zināmās robežās ir jābūt iecietīgai (apziņas un ticības brīvības, uzskatu brīvība). Indivīda atsaukšanās uz savu individuālo paziņu valstiskajā kopienā tomēr var novest pie konfliktiem.

Sabiedriskās morāles, tātad valdošo uzskatu (sabiedriskā viedokļa) veidošanās attiecībā uz tikumiski Pareizo notiek no individuālajiem tikumības uzskatiem. Šos uzskatus spēcīgi ietekmē kultūras tradīcijas un tās institūcijas, kas šīs tradīcijas izplata, kā arī mūsdienās - pārsvarā to personu priekšstati, kuras darbojas politikā vai masu mēdijos.

Sabiedriskā morāle savukārt spēcīgi ietekmē indivīda morālo uzskatu veidošanos, jo pēc tās lielā mērā orientējas jauni cilvēki, veidojot savu paša morālo apziņu. Sabiedriskā morāle dabiskā kārtā ir pakļauta pārmaiņām atbilstoši "laika garam". To spēcīgi ietekmē pastāvošie dzīves apstākļi, ekonomiskie un radikāli politiskie notikumi un katastrofas.

Viena no sabiedriskās morāles pamat­problēmām ir tā, ka valsts un sabiedrība nevar eksistēt bez vispārēji akceptētām ētikas (morāles) normām. Tomēr šādas normas vienmēr kāds var izmantot kā sviru, lai paplašinātu savu varu vai ietekmi un uzkundzētos citiem.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1114636
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация