Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:672256
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.11.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Darba stress, profesionālais stress    4
2.  Mobings    8
3.  Padomi stresa mazināšanai    12
3.1.  Psihosociālo faktoru radītās negatīvās sekas    13
3.2.  Pamatnolīgums par stresu darbā    15
3.3.  Pasākumi attiecībā uz darbiniekiem    16
  Secinājumi    17
  Izmantotā literatūra    18
Фрагмент работы

Stress ir neatņemama un ikdienišķa katra cilvēka dzīves sastāvdaļa. Stresam ir pakļauti visi, un no tā nav iespējams izvairīties. Tulkojot no angļu valodas vārds “stress” nozīmē spriegumu, spriedzi.
Mūsdienās arvien vairāk cilvēku sūdzas par stresu: darbā pieaug prasības pret ikvienu cilvēku, konkrētos termiņos jāpanāk visaugstākie sasniegumi, pieaug konkurence. Atpūtai un hobijiem atliek arvien mazāk laika vai pat vispār neatliek laika. Sekas - "izdegšana", uzbudinājums, nelīdzsvarotība, ļaunākajā gadījumā - pat fiziskas kaites.
Pastāv dažada veidu izpratne par „profesionālo stresu”- tas ir daudzveidīgs fenomens, kas izpaužās psiholoģiskajā un fiziskajā reakcijā uz cilvēka saspringtajām darba situācijām.
Savukārt „profesionālo stresu” ( occupational stress) definē šādi-cilvēku mijiedarbība uz viņu veicamo darbu, raksturojot to, kā ar cilvēkie notiek izmaiņas, kuras neļauj normāli funkcionēt.1
Pastāv dažas profesionālās sadegšanas uzvedības un psiholoģiskās pazīmes un simptomi:
•)Izmaiņas uzvedībā — darbinieks bieži skatās pulkstenī, palielinās viņa pretestība vajadzībai iet uz darbu, viņš atliek tikšanās ar klientiem, bieži kavē (vēlu ierodas un vēlu aiziet), ir zaudējis radošumu darbā un problēmu risināšanā; strādā ievērojami cītīgāk un ilgāk, bet sasniedz arvien mazāk, sāk biežāk dzert kafiju, izsmēķē vairāk cigarešu vai izdzer alkoholu, ir pakļauts nelaimes gadījumiem.
•)Izmaiņas izjūtās — zudusi veselīga humora izjūta, tās vietā cinisks humors, pastāvīga neveiksmes izjūta, vainas apziņa, bieži izjūt dusmas, apvainojas un ir rūgtuma sajūta, paaugstināta uzbudināmība, kas parādās gan darbā, gan mājās, vienaldzības sajūta, bezspēcība, raksturīga stresa noņemšana, nevis radoša darbība.
•)Izmaiņas domāšanā – arvien uzstājīgākas kļūst domas par darba pamešanu, nav spējīgs koncentrēt uzmanību, rigida domāšana, kas pretojas izmaiņām, aizdomu un neuzticēšanās paaugstināšanās, ciniska, nosodoša attieksme pret klientiem, izteikta rūpēšanās par personīgām vajadzībām un pārdzīvojumiem.
•)Izmaiņas veselībā – traucēts miegs, biežas, ilgstošas vājuma pazīmes, paaugstināta uzņēmība pret infekcijas slimībām, nogurums un spēku izsīkums visas dienas garumā, paātrināta psihiskās un somatiskās veselības traucējumu izpausme.

Savukārt profesionālās sadegšanas komponenti, ko izstrādājusi Kristiāna Maslača, ir sekojoši:
•)Emocionālais izsīkums tiek aplūkots kā galvenā profesionālās sadegšanas sastāvdaļa un to raksturo emocionāla pārslodze, tukšuma izjūta, personīgo emocionālo resursu izsīkums. Cilvēks jūt, ka nespēj just kā agrāk, parādās pirmie depresijas simptomi, īpaši smagos gadījumos vērojams emocionāls sabrukums.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация