Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:175027
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.10.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Ekonomikas problēma ir atrast atbildes uz ekonomikas pamatjautājumiem: ko? (kādas preces un pakalpojumi jāsaražo un cik daudz), kā? (veids, kādā ražot preces un pakalpojumus) un kas? (kas saņems un patērēs saražotās preces un pakalpojumus, jeb preču un pakalpojumu sadale starp indivīdiem).1 Lai ražošana varētu pastāvēt, ir nepieciešami tās pastāvēšanas pamatnosacījumi. Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības zinību fakultātes asociētā profesore Veronika Bikse min, ka ražošanas pastāvēšanas pamatnosacījumi ir sabiedriskā darba dalīšana, kas dod iespējas ražot vairāk produktu, nekā to ir nepieciešams pašu patēriņam. Sāk ražot nevis sev, bet pārdošanai, tirgum. Darba dalīšana savukārt veicina darba specializāciju, ar kuru var sasniegt lielāku preču ražošanas apjomu un arī resursu efektīvu izlietošanu. Taču specializētā darba veicējs nespēj ar sava darba produktu tieši apmierināt savas vajadzības, tāpēc ir nepieciešama dažādu darba rezultātu apmaiņa, ražošanas un darba kooperēšana, kad ražotāji strādā cits citam. Kā neatņemams preču ražošanas pamatnosacījums ir tirgus un patērētāji, jo pretējā gadījumā ražošanai nav jēgas. 2
Sabiedrības attīstības gaitā ir pastāvējušas vairākas ekonomiskās sistēmas (saimnieciskās dzīves organizācija valstī vai noteiktā cilvēku sabiedrībā), kurām ir dažāda pieeja lēmumu pieņemšanā par resursu sadali:
1. Tradicionālā ekonomika. Ekonomika balstās uz tradīcijām un paražām, kurā visus saražotos vai arī tieši no dabas iegūtos produktus patērē paši ražotāji, viņu ģimenes locekļi savu vajadzību ražošanai. No kā var secināt, ka ražo tikai tik, cik pašiem vajag.
2. Brīvā tirgus ekonomika jeb liberālais vai neierobežotais tirgus. Resursu sadales process notiek tikai ar tirgus starpniecību. Dibinātāji Ā. Smits, D.Rikardo un Dž. Mills.
3. Komandekonomika ir tāda saimnieciskās dzīves organizācija, kur pastāv sabiedriskais īpašums uz ražošanas resursiem.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1307620
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация