Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:124515
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.05.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

G. F. Hendelis ir tipiskākais baroka mūzikas pārstāvis, kurš (atšķirībā no Baha) atspoguļo savu laikmetu vairāk no laicīgā cilvēka skatu punkta.
18.gs. 1.pusē Eiropas mūzikā valda 2 žanri.
1) - savu uzvaras gājienu sāk opera. Iemesls - kastrātu skolas, kas ļoti aktīvi veidojās Itālijā, radās arī daiļdziedāšanas tehnika - bel canto. (H.laika ievērojamākie k. - Farinelli, Kafarelli.) Operai tolaik bija raksturīga liela greznība, monumentalitāte, bet tās galvenais "-" bija tāds, ka visa uzmanība tika pievērsta dziedātāju vokālo iespēju demonstrēšanai, nevis kāda mākslinieciska pārdzīvojuma radīšanai.
2) - aktuāla arī instrumentālā mūz., daudz orķ. darbu. Citu komp. daiļradē šis žanrs ir ļoti spožs, instrumenti maz individualizēti.
Itālijā operas žanra spilgtākais pārstāvis ir Džovanni Batista Pergolēzi (ievēr. darbi - opera "Kalpone-kundze", reliģ. satura darbs "Stabat mater"), bet instrumentālās mūz. - Domeniko Skarlati ( 1 no sonātes formas veidotājiem).
H. kā sava laika pārstāvis un sekotājs savas radošās darbības sākumposmā arī pievēršas šiem 2 žanriem, taču vēlāk virziens krasi mainās: sākumā H.raksta operas ar vēsturiskiem/mitoloģiskiem sižetiem, tēlo sadzīves ainas, bet dzīves otro pusi velta oratorijas žanram, centrā liekot Bībeles tematiku (atšķirībā no Baha, H. vairāk ir Bībeles notikumu ilustrators, nevis apcerētājs).
H.-i par savu komp. atzīst gan vācieši, gan angļi. Viņš ļoti agri nokļūst Itālijā, kur iepazīst turienes operu un uzraksta pirmās savējās, dažas izrādes arī iestudē. Pēc atgriešanās Vācija viņa darbus nepieņem, tāpēc H. diezgan ātri dodas uz Angliju. Operu sižetus viņš izvēlas savādāk, cenšas atspoguļot realitāti, bet Anglijas publika vēl nevar to saprast, tāpēc H. gan atver savu opernamu, taču 4 reizes bankrotē. Smagākais trieciens viņam ir 1728.g., kad blakus teātrī iestudē nenozīmīgu operu - H. plaģiātu (“Nabagu opera”). Tad H.pārtrauc darboties…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация